FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trogir: Predstavljena monografija "Radovanov portal"

TROGIR, 9. listopada 2010. (Hina) - Monografija "Radovanov portal" autora teksta dr. Radoslava Bužančića i autora fotografije Đenka Ivaniševića predstavljena je sinoć u trogirskoj katedrali.

Glavni urednik monografije je Mato Njavro, a knjiga je tiskana u nakladi Župnog ureda sv. Lovre i Turističke naklade iz Zagreba.

Katedralni župnik i dekan Trogirskog dekanata don Pavao Piplica istaknuo je iznimnu vrijednost majstora Radovana, kipara i arhitekta koji je svojim kiparskim djelima obilježio 13. i 14. stoljeće u Trogiru i mnogim hrvatskim gradovima u Dalmaciji, ostavivši bogatu spomeničku baštinu. Njegovo najpoznatije djelo je Radovanov portal na trogirskoj katedrali koji je isklesao 1240. godine.

Don Piplica je podsjetio kako je monografija priređena o 770. obljetnici Radovanova portala i kao najava velikog jubileja - proslave 900. obljetnice smrti sv. Ivana Trogirskog, koji je, uz sv. Lovru, zaštitnik Trogira.

Knjigu su predstavili akademik Igor Fisković i dr. Fani Celio Cega, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Zahvalivši se predstavljačima, župnom uredu sv. Lovre i svojim kolegama konzervatorima te brojnim fondovima koji su pomogli obnovi Radovanova portala i poduprli tiskanje djela, autor monografije dr. Bužančić osvrnuo se na sjaj obnovljena Radovanova portala na trogirskoj katedrali, koji se pokazao onakvim kakvim su ga gledali naraštaji koji su ga sagradili.

Kipar i arhitekt majstor Radovan živio je u Dalmaciji, a njegovo najpoznatije djelo je Radovanov portal u Trogiru koji je isklesao 1240. godine.

Svojim djelom Radovan se predstavlja kao izrazita individualnost. Učio je u krugu najnaprednije francuske monumentalne katedralne skulpture svog doba i u Antelamijevom krugu u Italiji, ali je nesumnjivo sve poticaje samostalno preradio i, razvijajući naročito emotivne i realističke tendencije gotike, obogatio ih lokalnom dalmatinskom tematikom i sadržajima suvremenoga trogirskog ambijenta.

Radovan u romaničkim reljefima trogirskog portala primjenjuje bitnu inovaciju suvremenoga gotičkog humanizma i realizma.

Portal nije samo najmonumentalnije djelo romaničko-gotičke skulpture u Hrvatskoj, nego je značenje trogirskog portala u cijelom jadranskom bazenu izuzetno.

Njegova kiparska radionica u Trogiru zaslužna je za mnoga umjetnička djela i u drugim dalmatinskim gradovima (poput skulptura na zvoniku splitske katedrale) i obilježila je 13. i 14. stoljeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙