FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadamovo pogubljenje udarna vijest u arapskom i europskom tisku

ZAGREB, 31. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Pogubljenje bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina udarna je vijest u arapskim i u europskim glasilima.
ZAGREB, 31. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Pogubljenje bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina udarna je vijest u arapskim i u europskim glasilima.

U Perzijskom zaljevu nekoliko je novina u nedjelju izrazilo "iznenađenje" i "zaprepaštenje" zbog vješanja iračkog predsjednika prvog dana muslimanskog blagdana Kurban-bajrama.

"Brzina kojom je pogubljen Sadam Husein prvog dana Kurban-bajrama iznenadila je i zaprepastila saudijske, arapske i muslimanske krugove", piše dnevni list Al-Watan.

List se pita hoće li "pogubljenje Sadama Huseina vratiti Iraku stabilnost i sigurnost i ubrzati povlačenje okupacijskih snaga" iz te zemlje.

U Kataru, dnevnik Al-Raya piše da je "zapravo riječ o političkom suđenju". "Brzina kojom je pogubljen Sadam svjedoči da Washington planira i upravlja Irakom, a iračka vlada samo izvršava naredbe", dodaje list.

U kuvajtskim novinama prevladava dojam olakšanja i optimizma: "Nadamo se da će pogubljenje Sadama Huseina okrenuti stranicu smrti u Iraku i u regiji i otvoriti novu eru koja će biti uzor uljudbe", piše Al-Siyassa.

Egipatski tisak, provladin i oporbeni, jednoglasno je u nedjelju osudio "žrtvovanje" svrgnutog iračkog predsjednika na blagdan Kurban-bajrama.

Fotografija bivšeg diktatora, mirnog, s užetom oko vrata na naslovnici je svih novina koje su tom događaju posvetile više stranica.

"Sjedinjene Države rugaju se osjećajima muslimana: Bush je zaklao Sadama na blagdan" prinošenja žrtve, piše Al-Wafd.

"SAD prinosi Sadama kao žrtvu na oltar iračkog građanskog rata", naslovnica je neovisnog dnevnog lista Al-Masri al-Yom koji piše o vjerskom sukobu koji pustoši Irakom.

Sudan žali zbog pogubljenja Sadama Huseina, a više dnevnih listova u nedjelju je objavilo posebna izdanja u kojima se ističe "srčanost" bivšeg iračkog predsjednika pred krvnicima.

"Sadam je bio ratni zarobljenik kojeg nije trebalo pogubiti", piše dnevnik Al-Soudani prenoseći riječi državnog tajnika za vanjske poslove Alija Kartija koji je za Sadamovo suđenje rekao da je bilo "brzo i da su ga vodili Amerikanci".

"Sadam je sigurnim korakom išao na vješala dok su se njegovi krvnici skrivali iza kukuljica", piše dnevnik Kartum.

Ahbar al-Yom ističe "Sadamovo legendarno držanje uoči vješanja" i njegovu mirnoću i odvažnost, uz objavljene fotografije posljednjih trenutaka života bivšeg predsjednika.

Europski tisak u nedjelju uglavnom ocjenjuje da smrt Sadama Huseina ne rješava nijedan irački problem.

Mnogi listovi izražavaju nezadovoljstvo što je pogubljenje pretvoreno u "barbarsku predstavu" pred televizijskim kamerama, ali i nadu da će njime početi novo razdoblje.

Britanski tjednik Sunday Telegraph piše da bi "bilo naivno misliti da će pogubljenje zaustaviti vjerske sukobe koji pustoše Irakom otkako je koalicija koju predvodi SAD svrgnula Sadama Huseina u ožujku 2003."

Observer se nada da će premijer Tony Blair moći uvjeriti predsjednika Georgea W. Busha da skupi snage i zatraži pomoć od Sirije i Irana kako bi se prekinulo nasilje u Iraku.

Španjolski list El Pais piše da je "iračka vlada nedvojbeno pokušala umanjiti utjecaj njegove smrti među narodom", ali "arapska zemlja nije u boljem položaju niti se njezina budućnost čini svjetlija nakon likvidacije čovjeka iz Tikrita".

Njemački Bild am Sontag piše da nije vrijeme za "veselje" ni za "olakšanje" jer "Sadamova smrt ne rješava nijedan problem koji je pratio vojni pohod protiv njega".

Francuski list Journal du Dimanche pita se na prvoj stranici "Što dalje?", ističući da "presuda nad Sadamom ne mijenja ništa na terenu".

Više talijanskih novina nazvalo je pogubljenje "barbarskom predstavom".

Grčki tisak kritizira "barbarski" i "ponižavajući" čin i strahuje da bi Sadamovo smaknuće moglo dovesti do raspada Iraka.

Napokon, švedski Dagens Nyheter žali što "s pogubljenjem neće biti suđenja Sadamu za druge zločine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙