FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast ugostiteljskog prometa u prvih devet mjeseci

ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Ugostitelji su u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ostvarili 6,4 milijarde kuna prometa, što je 4,4 posto više nego u istom razdoblju lani, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Ugostitelji su u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ostvarili 6,4 milijarde kuna prometa, što je 4,4 posto više nego u istom razdoblju lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Kako su cijene ugostiteljskih usluga u trećem tromjesečju ove godine porasle za 3,4 posto, realno je promet u ugostiteljstvu u razdoblju od srpnja do kraja kolovoza porastao za 1,0 posto.

Porast prometa ostvaren je u manjem broju pravnih osoba i radnji nego li u trećem tromjesečju prošle godine.

Naime, promet od 6,4 milijarde kuna u razdoblju od srpnja do kraja rujna ostvaren je u 1.805 pravnih osoba i 12.183 radnje, a u odnosu na isto razdoblje lani broj pravnih osoba manji je za 1,7 posto, a za još više, 4,6 posto, smanjen je broj radnji.

U ugostiteljstvu je pak u trećem tromjesečju ove godine bilo ukupno 84.327 zaposlenih.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine vrijednost prometa u ugostiteljstvu iznosilo 11,67 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 6,1 posto.

Najveći dio ugostiteljskog prometa u prvih devet mjeseci ostvaren je hotelima, cafe barovima, te u restoranima.

U hotelima, vilama i aparthotelima promet je u razdoblju od siječnja do rujna iznosio 4,58 milijarde kuna, u cafe barovima 1,52 milijarde kuna, a u restoranima 1,14 milijardi kuna.

Prema vrstama ugostiteljskih usluga u ukupnom devetomjesečnom prometu od 8,55 milijardi kuna, više od polovice, 4,77 milijarde kuna odnosi se na noćenja, a na hranu je potrošeno 2,16 milijardi kuna.

Prema županijama, najveći promet u ugostiteljstvu u prvih devet mjeseci, u iznosu od 2,84 milijarde kuna, ostvaren je u Istarskoj županiji. U toj je županiji promet u ugostiteljstvu povećan za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Primorsko-goranskoj županiji, ugostiteljski promet od početka godine do kraja rujna iznosio je 1,88 milijardi kuna i u odnosu na prošlu godinu povećan je za 6,7 posto, dok je porast od 8 posto zabilježen u Zagrebu u kojem su ugostitelji ostvarili gotovo 1,4 milijarde kuna prometa.

Više od milijardu kuna prometa u devet su mjeseci ostvarili i ugostitelji u Splitsko-dalmatinskoj (1,3 milijarde, što je porast za 4,7 posto), te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (1,2 milijarde kuna, što je 6,8 posto više nego u devet mjeseci lani).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙