FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

HELSINKI - Finkinja koja je propustila vlak što ju je trebao dovesti kući, uhićena je nakon što je ukrala taksi nastojeći stići vlak koji joj je pobjegao "pred nosom". Ugledavši vlak za Helsinki kako napušta peron na postaji Varkaus, oko 300 kilometara sjeveroistočno od glavnoga finskog grada, žena je "uskočila" u prazan taksi koji je s upaljenim motorom stajao pred željezničkom postajom te pritisnula gas u namjeri da stigne vlak. Vozač taksija, koji se odmarao nekoliko metara od svojeg automobila odmah je pozvao policiju koja je Finkinju sustigla tridesetak kilometara od Varkausa. Ona im je objasnila kako se ponadala da će stići vlak i u njega se ukrcati na idućoj postaji. Optužnica je sada tereti po nekoliko točaka. Osim što je ukrala tuđi automobil, nije imala vozačku dozvolu, a ustanovljeno je da je prethodno malo i popila.

MOSKVA - Crvene zvijezde, traktori, kristalni srpovi i čekići te figurice kozmonauta i hokejaša ili padobranaca, ponovno su osvanuli na božićnim kuglicama u Rusiji svjedočeći tragično, a katkad i burleskno, povijest bivšeg Sovjetskog Saveza. No, današnji su ukrasi replike onih koje se još čuvaju u nekim domovima poput kuglice s likom male Uzbekistanke iz 50-ih godina, koja je simbolizirala jednu od petnaest republika bivšega Sovjetskog Saveza i trebala služiti jačanju bratstva, jedinstva i prijateljstva među sovjetskim narodima. Rastuća nostalgija Rusa prema bivšem Sovjetskom Savezu, koji se percipira kao "zlatno doba stabilnosti", napunila je danas moskovske trgovine, poglavito one na popularnom Arbatu, replikama sovjetskih kuglica s likom kozmonauta ili srpa i čekića.

ŽENEVA - Lihtenštajn se "povećao" za pola četvornog kilometra i sada mu površina iznosi 160,4 kilometara četvornih, pokazuju najnovija službena i preciznija mjerenja objavljena u tamošnjem statističkom godišnjaku. Granica te alpske kneževine, stješnjene između Švicarske i Austrije, također se produljila, i to za 1,9 kilometara i sada iznosi 77,9 kilometara. Ta je državica s oko 35.000 stanovnika svoju površinu i granice posljednji put mjerila 1980. godine. Lihtenštajn je četvrta najmanja europska država, iza Vatikana, Monaka i San Marina.

BRAUNSCHWEIG - Jedan pušač u "nikotinskoj krizi" uznemiravao je policiju u njemačkom gradu Braunschweigu a na kraju je uhićen zbog oštećivanja imovine. Neimenovani 38-godišnji pušač nije dobio svoju kutiju cigareta nakon što je u automat za prodaju ubacio četiri eura. Bijesan je nazvao policiju i rekao da će poludjeti bez cigareta i da namjerava uz pomoć alata sam doći do cigareta. Dežurni policajac upozorio ga je da bi to predstavljalo prekršaj a muškarac je prekinuo vezu. Policija je poslije zaprimila dojavu da netko udara čekićem po automatu za prodaju cigareta i dežurna ophodnja je privela nestrpljivog pušača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙