FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: Novi zakon o zaštiti potrošača

ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Zabrana nepoštene poslovne prakse, odnosno zavaravajućih radnji i agresivne poslovne prakse, neke su od odredbi novoga zakona o zaštiti potrošača koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru.
ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Zabrana nepoštene poslovne prakse, odnosno zavaravajućih radnji i agresivne poslovne prakse, neke su od odredbi novoga zakona o zaštiti potrošača koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru.

Novi zakon, koji je usklađen s direktivama EU, preciznije uređuje i pitanja isticanja cijena proizvoda i usluga, način deklariranja proizvoda, njihovo oglašavanje, itd.

Zakon predviđa i oštrije kazne za trgovce, pa će se tako neizdavanje točnog, jasnog i čitljivog računa kažnjavati novčanom kaznom od 15 do 100 tisuća kuna, a od 80 do 200 tisuća kuna pravna osoba koja u prodaju stavi proizvod bez obavijesti o njemu.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, kojemu je cilj 'harmonizirati' podatke iz katastra s podacima iz zemljišnih knjiga te stanjem u naravi.

Imovinske kartice ubuduće bi morali ispunjavati i suci te dužnosnici državnih odvjetništava - predviđaju izmjene Zakona o sudovima te Zakona o državnom odvjetništvu.

Izmjene propisuju i da državna odvjetništva više ne bi po posebnoj punomoći zastupala lokalne jednice, već samo pravne osobe u vlasništvu ili većinskom vlasništvu države.

Izmjene Zakona o javnom bilježništvu predviđaju, pak, da Ministarstvo pravosuđa može povećati broj javno-bilježničkih ureda ako to 'nalože' gospodarske ili potrebe građana.

Kako je kasno za zakonsku proceduru, Vlada je uredbom propisala odgodu roka (do 1. siječnja 2008.) do kada se lokalne sredine moraju osposobiti za poslove nadzora i premještanja nepropisno parkiranih vozila, upravljanje prometom na cestama ili otkrivanje prekršaja biciklista i pješaka.

Istom je uredbom do 1. siječnja 2009. odgođen rok po kojemu bi se za mlade vozače uvela obveza polaganja programa sigurne vožnje u za to osposobljenim centrima.

Uredbom o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama regulirano je i izdavanje izvoznih pločica.

Za obranu od tuče u idućoj godini planirano je 28,8 milijuna kuna, a Vlada je na sjednici odlučila i o raspodjeli 18 vatrogasnih vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙