FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija iščekuje rođenje "djevičanski začetih" komodo zmajeva

LONDON, 20. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Flora, ženka komodo zmaja koja živi u britanskom zoološkom vrtu, očekuje oko Božića osam mladunaca za koje stručnjaci kažu da su "djevičanski začeti".
LONDON, 20. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Flora, ženka komodo zmaja koja živi u britanskom zoološkom vrtu, očekuje oko Božića osam mladunaca za koje stručnjaci kažu da su "djevičanski začeti".

Flora se, naime, nije nikada parila s muškim pripadnikom svoje vrste, što znači da je sama oplodila jajašca, postupkom partenogeneze odnosno "djevičanskog začeća".

Poznato je da sličnu sposobnost imaju i druge vrste guštera, no ovo je prvi put da je takvo što znanstveno utvrđeno kod komodo zmaja, najvećeg guštera na svijetu.

"Ovo nismo očekivali ni u najluđim snovima. Ženka zmaja sve je obavila sama. Najprije je proizvela nekoliko jajašaca i potom ih sama oplodila. Čudni su putovi prirode", rekao je Kevin Buley iz zoološkog vrta u Chesteru. Prema njegovim riječima, jaja bi se trebala izleći oko Božića.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da se Flora nikada nije parila nakon provedenih genetskih testova na tri jajašca koja su propala u inkubatoru.

Analiza tih zametaka i same Flore te njezine sestre i drugih komodo zmajeva potvrdila je da je da se pripadnici te životinjske vrste mogu sami oploditi.

"Testovi sasvim pouzdano potvrđuju da je Flora i majka i otac. To nas je jako iznenadilo, jer partogenezu dosad nismo otkrili u tako velikih vrsta", objasnio je Buley.

Ranije ove godine, jedna komodo zmajica u londonskom zoološkom vrtu dobila je potomke nakon što je od muških partnera bila odvojena dulje od dvije godine.

Stručnjaci su taj misterij objasnili tako da je njihovo sjeme na nekih način vjerojatno pohranila, no nakon pojave slučaja "Flora", proveli su testove koji su pokazali da je jajašca oplodila bez ikakve pomoći mužjaka.

Znanstvenici, koji su svoje otkriće objavili u časopisu "Nature" kažu kako će im to pomoći u objašnjenju na koji način reptili koloniziraju nova područja. Nije, naime, nepoznato da ženke guštera mogu otplivati na drugi otok i posve same osnovati novu koloniju te životinjske vrste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙