FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u četvrtak otvara pregovore o još tri poglavlja - dulje

BRUXELLES,20. prosinca (Hina) - Hrvatska će u četvrtak u Bruxellesu otvoriti pregovore o još tri poglavlja europske pravne stečevine na Međuvladinoj konferenciji na razini glavnih pregovarača, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora.
BRUXELLES,20. prosinca (Hina) - Hrvatska će u četvrtak u Bruxellesu otvoriti pregovore o još tri poglavlja europske pravne stečevine na Međuvladinoj konferenciji na razini glavnih pregovarača, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER), kojeg čine veleposlanici zemalja članica EU-a, usvojio je u srijedu zajedničke pregovaračke pozicije za otvaranje pregovora u poglavljima Carinska unija, Poduzetništo i industrijska politika i Ekonomska i monetarna politika.

Hrvatska je do sada otvorila i privremeno zatvorila pregovore u dva poglavlja - Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Pregovori za ta dva poglavlja otvoreni su i zatvoreni na istom sastanku. Prema pregovaračkom stajalištu EU-a pregovori o tri nova poglavlja neće biti odmah zatvoreni.

COREPER je također u srijedu prihvatio izvješće o screeningu za poglavlje Statistika, za koje nema dodatnih mjerila za otvaranje pregovora, tzv. benchmarksa. Finsko predsjedništvo EU-a poslat će poziv hrvatskoj Vladi da dostavi svoju pregovaračku poziciju za to poglavlje, nakon čega počinje postupak u EU-u na izradi zajedničke pregovaračke pozicije.

Europska unija jest i carinska unija i kao takva ona nema svoje carinske službe, nego carinske poslove obavljaju one zemlje članice, čije su granice jedno i vanjske granice EU-a. Stoga će Hrvatska s danom ulaska u EU preuzeti carinske poslove od Slovenije i Mađarske, a do toga trenutka mora osposobiti carinsku upravu za obavljanje te zadaće.

U sklopu poglavlja Ekonomska i monetarna politika, Hrvatska će se već sada morati pripremati za uvođenje eura, iako do uvođenja zajedničke valute treba proteći neko vrijeme nakon ulaska u EU.

Svaka nova članica ulaskom u EU preuzima obvezu da uvede euro što je prije moguće. Acquis communautaire u ovom poglavlju obuhvaća posebna pravila koja zahtijevaju da središnje banke država članica budu neovisne, zabranjuju da središnje banke izravno financiraju javni sektor i da javni sektor ima povlašteni pristup financijskim institucijama.

Industrijska politika EU-a teži povećanju konkurentnosti u industrijskom sektoru, kao i stope zaposlenosti, djelujući na tržišnim načelima otvorenima za međunarodno tržišno natjecanje. Industrijska politika uglavnom se sastoji od političkih načela i komunikacija na horizontalnoj i sektorskoj razini. Važan element u industrijskoj politici jest nadzor nad državnim potporama i usklađenost pravila pomoći s pravilima EU-a.

Politika malog i srednjeg poduzetništva u velikoj se mjeri sastoji od savjetodavnih foruma i programa Zajednice, kao i komunikacija, preporuka te razmjene najboljih iskustava.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙