FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka u 2006. - pregled godine

BERLIN, 18. prosinca 2006. (Hina) - Godina 2006. u Njemačkoj će se najviše pamtiti po prvim sigurnim naznakama gospodarskog oporavka, prvim potezima demokršćansko-socijaldemokratske vlade pod vodstvom Angele Merkel, prve kancelarke u njemačkoj povijesti, te konačno po domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva.
BERLIN, 18. prosinca 2006. (Hina) - Godina 2006. u Njemačkoj će se najviše pamtiti po prvim sigurnim naznakama gospodarskog oporavka, prvim potezima demokršćansko-socijaldemokratske vlade pod vodstvom Angele Merkel, prve kancelarke u njemačkoj povijesti, te konačno po domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva.

"Njemačko gospodarstvo se budi", izjavila je početkom prosinca Merkel komentirajući podatke o broju nezaposlenih za mjesec studeni.

Ti su podaci pokazali da je prvi put nakon 2002. godine u Njemačkoj bilo manje od 4 milijuna nezaposlenih. Uspjeh se i ne bi činio tako golem kad se ne bi usporedio s počecima 2005., kada je nezaposlenih bilo više od 5 milijuna.

Osim optimizma vladajuće koalicije rast njemačkoga gospodarstva prvi put predviđaju i gotovo svi ekonomski instituti.

Isto tako je Njemačka prvi put nakon tri godine uspjela ispuniti kriterije iz Maastrichta što joj dosad nije polazilo za rukom zbog prevelikog unutarnjeg zaduženja.

Socijaldemokratski ministar financija čak je mogao uživati u povećanom priljevu poreznih sredstava koja će se utrošiti za smanjenje državnog duga.

O razlozima gospodarskog oporavka mišljenja se razlikuju između predstavnika vladajuće socijaldemokratske i demokršćanske stranke.

Tako socijaldemokrati uspon pripisuju reformama pokrenutima u doba vlade socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, a demokršćani razlog vide u činjenici da je Angela Merkel te iste reforme provela punom žestinom, a što nije učinio njezin prethodnik.

Na vanjskopolitičkom planu vlada Angele Merkel uspjela je zadržati visoke standarde koje je postavio kabinet njezina prethodnika, a pogotovo tadašnji ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Dapače, zbog Schroederova odbijanja njemačkog angažmana u Iraku nekad zahladnjeli odnosi prema SAD-u, u stalnom su uzletu od dolaska kancelarke Merkel i njezina ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinemeiera. Ti su dobri odnosi kulminirali ljetošnjim posjetom Georga W. Busha Njemačkoj i njegovim prijateljskim druženjem s kancelarkom Merkel u njezinoj istočnonjemačkoj izbornoj jedinici.

Istodobno, Merkel je uspjela sačuvati dobre odnose s Moskvom, ali s dozom suzdržanosti a što, za razliku od demonstrativnog prijateljstva koje je prema Kremlju gajio Schroeder, više odgovora njemačkoj javnosti.

Godinu 2006. Nijemci će zacijelo pamtiti i po izvrsno organiziranom Svjetskom nogometnom prvenstvu i ponovno probuđenom patriotizmu, čemu je uvelike pridonio i neočekivani uspjeh njemačke nogometne reprezentacije na Mundialu u domovini.

Probuđeni patriotizam, more njemačkih zastava i neskriven ponos vlastitom zemljom u mnogih su, međutim, probudili stare strahove od njemačkog nacionalizma.

Ispitivanja, koja je sredinom prosinca objavio ugledni nadregionalni dnevnik Frankfurter Rundschau, pokazala su porast nacionalizma nakon svjetskog nogometnog prvenstva. Tako je, prije ovog događaja, 76 posto ispitanih izjavilo da su ponosni što su Nijemci, a nakon prvenstva postotak je narastao na 86.

Istodobno, zabilježen je najniži postotak građana koji se ponose njemačkom demokracijom.

Nadalje, zabilježen je i uspon desnog radikalizma u Njemačkoj što pokazuje i najnoviji uspjeh Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), koja je na lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern prešla izborni prag i kao treća desnoradiklana stranka ušla u jedan lokalni prlament.

U istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saska i Brandenburg to je već pošlo za rukom stankama NPD i DVU.

Šarene stupce medija tijekom ljeta popunjavala su izvješća o dolutalom talijanskom medvjedu. Mrki medvjed Bruno "kumovao" je i jednom od pojmova godine. "Problematični medvjed" neslavno je završio svoju ovozemaljsku karijeru nakon što su propali svi pokušaji da se odvažnog i nadobudnog mladog medvjeda skine s dnevnog reda i privuče medvjedicama i psima tragačima.

Sigurna ruka neimenovag bavarskog lovca presudila je Bruni krajem lipnja, na žalost mnogih, a poglavito na žalost zaštitara životinja, koji su poslije završnog čina lovcima čak prijetili smrću.

Piše: dopisnik Hine Nenad Kreizer

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙