FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži bolju zakonsku zaštitu zaštitara i čuvara

ZAGREB, 16. prosinca 2006. (Hina) - Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara održao je danas izvanrednu sjednicu ponukan jučerašnjom oružanom pljačkom blindiranog vozila zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" kod trgovačke kuće "Pevec" u Zagrebu.
ZAGREB, 16. prosinca 2006. (Hina) - Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara održao je danas izvanrednu sjednicu ponukan jučerašnjom oružanom pljačkom blindiranog vozila zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" kod trgovačke kuće "Pevec" u Zagrebu.

Sindikat je na sjednici zaključio kako "pomutnja, kaos i anarhija u zaštitarskoj službi koriste jedino kriminalcima", da je "zaštitarska služba usko povezana s policijom" te da je zaštitare potrebno primjereno platiti.

Krajnje je vrijeme da država reagira u zahtjevima za boljom zakonskom zaštitom, boljim uvjetima rada i socijalnim statusom zaštitara, višom satnicom rada, te za suzbijanjem rada "na crno" i nelojalnom konkurencijom, ističe se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Sindikata hrvatskih zaštitara i čuvara Milan Marić.

Uz upozorenje na probleme koji postoje u djelatnosti zaštitarstva, Sindikat poziva MUP i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva na izmjene i dopune postojećih zakonskih odredbi, kojima bi se uvelo reda na tržište usluga zaštitarstva i uspostavili standardi za kvalitetno pružanje usluga u djelatnosti zaštitarstva.

U vezi s tim Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara traži da se "hitno zakonski regulira minimalna cijena usluga kako bi Sindikat mogao regulirati cijenu sata rada u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru, kojim bi se radnici u zaštitarstvu materijalno i pravno zaštitili, a istodobno se granskim kolektivnim ugovorom počelo uvoditi reda na tržištu zaštitarstva",

Sindikat zahtijeva i da njegovi predstavnici sudjeluju sa svojim prijedlozima prilikom donošenja zakona i propisa u MUP-u, koji se odnose na zaštitarsku djelatnost,

Također traži beneficirani radni staž s obzirom da zaštitari rade s oružjem, na terenu i poslove slične onima koje obavljaju djelatnici MUP-a.

Traže i bolje školovanje i obuku zaštitara, pogotovo bolju obuku djelatnika koji obavljaju pratnju novca, te da se zakonski regulira napad na zaštitarsku uniformu,

Sindikat traži i da se zaštitarskim djelatnicima smanji plaćanje licence prilikom zapošljavanja, minimalnu plaću za zaštitara od 3.680,00 kn (što je 80 posto od prosjeka plaće u Hrvatskoj), dodatak za noćni rad, prekovremeni rad, rad nedjeljom i blagdanima, pravo na božićnicu, godišnji odmor te redovite isplate plaća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙