FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. prosinca 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. prosinca 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEW DELHI - U gradiću Barghama u sjeveroistočnoj indijskoj državi Bihar, telefoniranje je često nemoguć poduhvat jer to mjesto ima 20.000 stanovnika i sveukupno tri telefona, premda je zavičaj državnog podtajnika za telekomunikacije. U Bhargami postoji samo jedan telefon čiji vlasnik uz novčanu naknadu dopušta sugrađanima da upućuju ili primaju pozive. Teškoću ne predstavlja samo red za telefon već i kako saznati da ste dobili poziv. Vlasnik telefona tako je postavio megafone po cijelom mjestu preko kojih doziva one koji su traženi na telefon. Ta usluga pak dodatno stoji 5 rupija, odnosno 10 centi eura. "Objavim ime putem megafona, a ljudi obično dođu nakon pet minuta. Njima je to prihvatljiva cijena, a meni dobar izvor zarade", objašnjava telekomunikacijski monopolist Heera Khan. Stotinjak mještana prosvjedovalo je pred kućom podtajnika tražeći uvođenje telefonske linije u to područje. Podtajnik Shakeel Ahmad je obećao da će stvar iznijeti pred ministra, ali predviđa da će rješavanje tog problema dugo potrajati.

LA PAZ - Premda je na svjetskim prvenstvima nastupila tek tri puta (1930., 1950., 1994.) i trenutačno zauzima skromno 101. mjesto na ljestvici FIFA-e, reprezentacija Bolivije jedan je od najneugodnijih domaćina u južnoameričkim nogometnim natjecanjima. Glavni razlog tome je što Bolivija svoje domaće utakmice igra u La Pazu na 3.600 metara nadmorske visine. Po razrijeđenom zraku vrlo je teško igrati, što domaćin sjajno koristi. U posljednjih 30 utakmica odigranih u La Pazu poraženi su tek pet puta. Vodstvo Bolivijskog saveza sada razmišlja napustiti La Paz i preseliti u Potosi, grad na čak 4.100 metara nadmorske visine. Na tu ideju došao je novi izbornik Erwin Sanchez, a podržao ga je i predsjednik Saveza Carlos Chavez.

PEKING - Bijeli dupin iz rijeke Yangtze kojeg Kinezi zovu "baiji" je "realno izumro", izjavio je u četvrtak August Pfluger, vođa skupine ekologa koja je šest tjedana plovila rijekom a da nije uspjela ugledati niti jednog dupina. "Moramo prihvatiti tu stvarnost, radi se o vrsti koja je realno izumrla; to je tragedija ne samo za Kinu nego za cijeli svijet", rekao je Pfluger. Stručnjaci kažu da bi u rijeci dugoj više od šest tisuća kilometara moglo biti još desetak primjeraka "baijia" što nije dovoljno da se ta vrsta spasi od nestanka. Pfluger je kao glavne razloge za nestanak "baijia" naveo ribolov i riječni promet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙