FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB prognozirao solidan rast gospodarstva eurozone i sljedećih 18 mjeseci

ZAGREB, 12. prosinca 2006. (Hina) - ECB prognozirao solidan rast gospodarstva eurozone i sljedećih 18 mjeseci
ZAGREB, 12. prosinca 2006. (Hina) - ECB prognozirao solidan rast gospodarstva eurozone i sljedećih 18 mjeseci

HINA - Financijski servis

Rast gospodarstva eurozone ostat će solidan i sljedećih 12 do 18 mjeseci iako su na dulji rok prisutni rizici njegova usporavanja, konstatirala je Europska središnja banka (ECB).

"Postoje naznake da će tempo gospodarskih aktivnosti ostati solidan u sljedećih 12 do 18 mjeseci iako nešto sporiji u 2006., pri čemu će rast BDP-a eurozone ostati u rasponu potencijala", naglasio je ECB u godišnjem osvrtu na financijsku stabilnost.

Izvoz iz eurozone pridonijet će rastu a ulaganja će također ubrzavati solidnim tempom s obzirom na snažnu inozemnu potražnju, postojano dobre uvjete financiranja, te visoku razinu profitabilnosti korporativnog sektora i poboljšano povjerenje kompanija, ocjenjuju u ECB-u.

Rast privatne potrošnje bit će poduprt rastom realnih prihoda i poboljšanim uvjetima na tržištu rada, dodaju u banci .

No, u ECB-u ipak očekuju da će planirano podizanje stope PDV-a u Njemačkoj početkom sljedeće godine rezultirati usporavanjem gospodarskog rasta u eurozoni kao cjelini.

"Općenito se čini da su rizici za gospodarsku perspektivu eurozone u kratkom roku uglavnom uravnoteženi a rizik od niskog rasta čini se ograničen", zaključuje banka.

"No, u srednjoročnoj perspektivi javlja se neizvjesnost u vezi s procjenama rasta, a rizici usporavanja nisu otklonjeni s obzirom na mogući opetovani rast cijena nafte, nekoordinirano rješavanje problema globalnih neravnoteža i rizik protekcionističkih pritisaka, posebno nakon urušavanja pregovora u sklopu WTO-a o liberalizaciji trgovine", upozorili su u ECB-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙