FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Romska obitelj Strojan podiže tužbu

LJUBLJANA, 12. prosinca 2006. (Hina) - Velika obitelj slovenskih Roma iz sela Dečja Vas odlučila je tužiti "odgovorne osobe" krive za "privremeno preseljenje" u izbjeglički centar u Postojni, gdje se još uvijek nalazi dio njenih članova.
LJUBLJANA, 12. prosinca 2006. (Hina) - Velika obitelj slovenskih Roma iz sela Dečja Vas odlučila je tužiti "odgovorne osobe" krive za "privremeno preseljenje" u izbjeglički centar u Postojni, gdje se još uvijek nalazi dio njenih članova.

Da su se odlučili na tužbu protiv odgovornih osoba izjavio je u utorak "glava" obitelji Mirko Strojan, a potvrdila odvjetnička kuća Čeferin koja je preuzela taj slučaj.

"Slučaj smo tek preuzeli, pa ga za sada ne možemo komentirati", izjavio je odvjetnik Aleksander Čeferin.

Doznaje se međutim da odvjetnici romskoj obitelji savjetuju da ne prihvati prijedlog zamjene njihove parcele u općini Ivančna Gorica drugom ili privremeno preseljenje u državni objekt preko zime kako im je to predložio ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik.

Do iseljenja te obitelji iz njena ilegalno sagrađenog naselja došlo je potkraj listopada nakon incidenta s mještanima susjednog sela Ambrus. Pokušaji povratka ili smještaja tridesetak Roma na neku alternativnu lokaciju uz pomoć vlade pratile su niz tjedana demonstracije pa se od toga odustalo.

Slučaj je izazvao narušavanje slike o Sloveniji kao državi bez etničkih napetosti, doveo do upozorenja međunarodnih ustanova za prava manjina da je iseljenje bilo nepravilno. Odgovarajući na kritike premijer Janez Janša je izjavio da je većina romskih naselja u Sloveniji sagrađena na crno pa neka treba porušiti.

Obitelj Strojan, kako se doznaje, namjerava tužiti mještane sela Ambrus koje zbog prijetnje drže primarno odgovornima za svoje nedaće. Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič izjavio je u utorak da će romsko naselje blizu ljubljanskog groblja Žale također morati biti uklonjeno radi proširivanja groblja najkasnije do kraja 2008. godine.

Jankovič je romsku obitelj Strojan pokušavao smjestiti blizu Ljubljane, ali u tome nije uspio zbog prosvjeda potencijalnih susjeda. Novi ljubljanski gradonačelnik je tada rekao da je želio pokazati da je Ljubljana otvoren i europski grad koji prema Romima nema predrasuda, te da u Ljubljani već živi oko 800 Roma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙