FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan, EK, Britanija i Njemačka osudile konferenciju o holokaustu

VATIKAN , 12. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Vatikan, Europska komisija, britanski premijer Tony Blair i njemačka kancelarka Angela Merkel osudili su u utorak spornu konferenciju o holokaustu u Teheranu.
VATIKAN , 12. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Vatikan, Europska komisija, britanski premijer Tony Blair i njemačka kancelarka Angela Merkel osudili su u utorak spornu konferenciju o holokaustu u Teheranu.

Sveta Stolica je u priopćenju naglasila da je holokaust "užasna tragedija na koju se ne može ostati ravnodušnim". Vatikan je u priopćenju podsjetio da se tijekom prošlog stoljeća pokušalo istrijebiti židovski narod, pri čemu su ubijeni milijuni Židova svih uzrasta i društvenih kategorija, samo zbog činjenice da pripadaju tom narodu. "Sjećanje na te užasne događaje mora biti upozorenje", dodaje se.

U Iranu je u ponedjeljak pod pokroviteljstvom iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada počela konferencija o holokaustu, koja je u cijelom svijetu doživljena kao pokušaj povijesnog revizionizma. Sam iranski predsjednik je u nekoliko navrata u prošlosti negirao holokaust, a na konferenciji je okupio znanstvenike koji su također skloni takvim stajalištima.

Europski povjerenik za pravosuđe Franco Frattini je rekao da je šokiran konferencijom u Teheranu koja ponovno dovodi u pitanje holokaust. "Želim javno izraziti da sam šokiran i zapanjen konferencijom o holokaustu koja se ovih dana održava u Teheranu i koja ga dovodi u pitanje", rekao je povjerenik u priopćenju. "Želim izraziti svoju strogu osudu svakog pokušaja nijekanja, banaliziranja ili minimaliziranja holokausta, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", dodao je.

Frattini je rekao da je Komisija odlučna u borbi protiv "odbojnih" pojava kao što su antisemitizam, rasizam i ksenofobija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak najoštrije osudila konferenciju o holokaustu. "Najoštrije osuđujemo tu iransku inicijativu, rekla je Merkel tijekom zajedničke konferencije za novinare u Berlinu s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. "Njemačka nikada neće prihvatiti tu vrstu negiranja", dodala je njemačka kancelarka.

Britanski premijer Tony Blair je u utorak "iznimno šokantnom" ocijenio konferenciju o holokaustu u Teheranu i optužio je Iran da namjerno izaziva "maksimalne probleme" na Bliskom istoku. "

(Hina) xtm ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙