FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Michelangelovo pismo na dražbi

NEW YORK, 12. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Pismo koje je potpisao Michelangelo, kao i pismo kraljice Katarine Aragonske nećaku Karlu V. aukcijska kuća Sotheby's je stavila na prodaju.
NEW YORK, 12. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Pismo koje je potpisao Michelangelo, kao i pismo kraljice Katarine Aragonske nećaku Karlu V. aukcijska kuća Sotheby's je stavila na prodaju.

Ukupno je 31 pismo u vlasništvu jednog anonimnog američkog kolekcionara na dražbi američke aukcijske kuće. Sotheby's smatra da vrijednoast tih dokumenata, izvanredne povijesne vrijednosti, iznosi 2,6 milijuna dolara.

Michelangelovo pismo iz 1521. precizira iznose, u zlatnim dukatima, isplaćene njegovim suradnicima za rad na kipu uskrsnulog Krista koji se nalazi u crkvi Santa Maria sopra Minerva u Rimu.

Taj rukopis je prodan za 576.000 dolara, daleko manje od očekivanog iznosa.

U pismu Katarine Aragonske ona nećaka Karla V. ona moli za pomoć kako bi sačuvala brak sa engleskim kraljem Henrikom VIII. To pismo je samo jedan od 31 dokumenta iz izvanredne zbirke u vlasništvu anonimnog kolekcionara.

Katarina Aragonska, prva od šest žena Henrika VIII., pisala je svom rođaku imperatoru Svetog rimskog carstva Karlu V. kojeg je molila da iskoristi svoj utjecaj da uvjeri papu Klementa VII. da ne popusti pritisku njenog supruga i ne poništi njihov brak.

Pismo je datirano 8. veljače 1534. Najmlađa kći španjolske kraljice Izabele i kralja Ferdinanda, Katarina Aragonska je prvo bila udata za Henrikovog starijeg brata, princa Artura, koji je umro šest mjeseci poslije vjenčanja.

Pismo je prodano za 156.000 dolara. Sotheby's drži da je taj dokument od temeljne važnosti za pojašnjenje za nastanak anglikanske crkve. Zbog papinog odbijanja da poništi brak s Katarinom Aragonskom, Henrik VIII. je odgovorio osnivanjem anglikanske crkve.

Među ostalim dokumentima na dražbi su bila i pisma Beethovenova jednom bečkom sucu (33.000 dolara), Staljina (18.000 dolara), Dostojevskog (39.000), Tolstoja (18.000), Napoleona (22.800), Einsteina, Chopina, Wagnera, Freuda i Marilyn Monroe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙