FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nasdaq ponudio 5,3 milijarde dolara za LSE

LONDON, 12. prosinca 2006. (Hina/Reuters) -
LONDON, 12. prosinca 2006. (Hina/Reuters) -

Američki burzovni operater Nasdaq objavio je u utorak ponudu za neprijateljsko preuzimanje Londonske burze (LSE), vrijednu 5,3 milijarde dolara (2,7 milijardi funti).

Za preuzimanje kontrole nad LSE-om američki operater treba potporu tek nešto više od jedne petine dioničara britanskog operatera.

Nasdaq je trenutno vlasnik 28,75 posto dionica LSE-a i snizio je udio dioničara čija mu je potpora potrebna za preuzimanje na 50 posto. Tako će samo 21,3 posto LSE-ovih dioničara morati glasati za njegovu ponudu kako bi stekao uvjete za preuzimanje kontrole nad tim operaterom.

"Ponuda od 1,234 penija za običnu dionicu predstavlja punu i poštenu vrijednost za dioničare LSE-a i njome se vrednuju i uspjesi te kompanije ali i nove prijetnje konkurencije s kojima će se britanski operater suočiti u 2007. i nakon toga", upozorio je Nasdaqov izvršni direktor Robert Greifeld. Američki operater odredio je rok za prihvaćanje ponude do 11. siječnja.

Posljednju ponudu za preuzimanje LSE-a Nasdaq objavio 20. studenog ali britanski ju je operater odbio u roku od tek nekoliko sati, uz napomenu da "ne vodi računa o pokazateljima impresivnog rasta kompanije i mogućnostima koje joj nudi samostalno poslovanje". Ista sudbina zadesila je i ponude ostalih potencijalnih preuzimatelja.

LSE nije želio komentirati objavu Nasdaqove službene ponude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙