FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

TEHERAN - Iran će u Teheranu otvoriti posebnu taksi službu za žene, čime želi pomoći Irankama koje osjećaju neugodnost pri vožnji s pripadnicima suprotnog spola. Po pisanju lista "Tehran-e Emrouz", taksi služba "Sigurna vožnja za žene" trebala bi s radom početi za nekoliko tjedana, i bit će prva takva privatna tvrtka u glavnom iranskom gradu. Slične taksi linije već nekoliko godina djeluju u nekim provincijskim gradovima. Služba će zapošljavati samo vozačice koje će nositi odore i morat će biti udane. Prema islamističkim zakonima, muškarci i žene u javnom prijevozu, poput autobusa, putuju u odvojenim 'razredima', što nije slučaj i kod taksija u kojima su muškarci i žene često prisiljeni tiskati se jedno pored drugoga.

LONDON - Britanski roditelji koji ne žele financirati uzdržavanje svoje djece bit će "imenovani i osramoćeni" na Internetu, planira to britanska vlada zakonskim rješenjima koja bi trebala objaviti idući tjedan. Neodgovorni roditelji bit će elektronički obilježeni, s mogućnošću oduzimanja putovnice ako ne podmire dugovanja prema djeci, izjavio je ministar rada i socijalne politike John Hutton. Spomenute mjere dio su prijedloga koji idu u cilju gašenja problematične Agencije za potporu djece, koju bi zamijenio jednostavniji sustav sa strožim mjerama. Oporbeni Liberalni demokrati tvrde, pak, da je objava imena neodgovornih roditelja na Internetu trik. "Izlistavanje imena ljudi na web stranicama bit će poptuno neučinkovito i dio javnosti će to shvatiti više kao znak ponosa, a ne znak srama", rekao je liberal David Laws.

JERUZALEM - Izraelska državna tvrtka za proizvodnju i distribuciju električne enegrije uskoro namjerava početi proizvoditi "košer" struju. U pokušaju da zadovolji ultra ortodoksne židove, tvrtka planira uložiti 10 milijuna dolara u automatizaciju proizvodnje i zapošljavanje nežidova kako bi se električna energija nesmetano proizvodila subotom, na židovski dan odmora, a da se pritom ne krše strogi vjerski židovski zakoni. Brojni ultraortodoksni židovi, kojih ima oko 500 tisuća na 7 milijuna stanovnika, odbija usluge državnog dobavljača jer krši pravila odmora na sabat pa koriste privatne generatore za proizvodnju struje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙