FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporni videozapis Mesićeva govora izazvao osude i dvojbe

ZAGREB, 10. prosinca 2006. (Hina) - Sporni videozapis govora što ga je Stipe Mesić navodno održao u Austriji početkom 90-ih godina i u kojem se pozitivno izražava o ustaškoj državi, u subotu je, nakon što je objavljen na internetskom portalu, izazvao reakcije političara od osude do dvojbe, a Ured predsjednika Republike odbio ga je komentirati.
ZAGREB, 10. prosinca 2006. (Hina) - Sporni videozapis govora što ga je Stipe Mesić navodno održao u Austriji početkom 90-ih godina i u kojem se pozitivno izražava o ustaškoj državi, u subotu je, nakon što je objavljen na internetskom portalu, izazvao reakcije političara od osude do dvojbe, a Ured predsjednika Republike odbio ga je komentirati.

Portal Index.hr objavio je videozapis u subotu uz bombastičan naslov "Proustaški govor Stipe Mesića".

Ured predsjednika Republike nakon toga se oglasio priopćenjem kojim je odbio komentirati govor već je podsjetio na iskazana stajališta predsjednika Mesića prema ustaškoj ideologiji.

"Posebno upozoravamo na njegove istupe na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac", piše u priopćenju Ureda predsjednika u kojem se ističe "oni (ti istupi) su jedini odgovor na zlonamjerno izvlačenje nekoliko rečenica iz konteksta u kojem su izrečene".

U govoru koji je u subotu navečer bio emitiran i na hrvatskoj televiziji, Mesić u pozitivnom kontekstu spominje Nezavisnu Državu Hrvatsku proglašenu 10. travnja 1941.

"U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata - ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom", stoji na stranicama Indexa.hr.

Portal je zatražio i komentar govora u nekoliko hrvatskih političara i predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarka Puhovskog.

"Početkom 90-ih godina puno se tadašnjih političara i javnih osoba okrenulo korištenju ustaške ideologije, misleći da će na njenim krilima uspjeti postići nešto dobro", kazao je Puhovski.

Index.hr na svojim stranicama navodi da političarima, pitajući ih za komentar, nije otkrio identitet osobe koja je veličala ustaštvo.

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt oštro je osudila govor sa snimke.

"To je potpuno bolestan govor. Tko to govori zasigurno ne razmišlja o modernoj hrvatskoj državi i stvara joj nepotrebnu hipoteku. Zvuči mi kao govor nekog člana radikalne desnice", prenosi portal.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da je bilo koje korištenje "ustašluka" za osudu, bez obzira kada je bio izgovoren, no podsjetio je da je 90-ih korištenja ustaške ideologije bilo mnogo više nego danas.

Kako je riječ o starom slučaju, Račan je ocijenio da bi "najprije trebalo vidjeti u kojem je kontekstu rečeno to što se vidi na snimci", piše na svojim stranicama portal.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Milorad Pupovac drži da je izjava sa spomenute snimke tipičan primjerak tuđmanovskog govora i ako bi snimka bila autentična, on bi trebao priznati pogrešku, prenosi portal.

Potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok, nakon što je doznao za Mesićevu snimku, rekao je da je svako pozivanje na NDH "potpuni politički promašaj", piše na stranicama portala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙