FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor odobrio povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu

ZAGREB, 8. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), po kojoj će se broj hrvatskih vojnika u toj zemlji povećati sa 148 vojnika, koliko ih je sada ondje, na 200 u 2007., odnosno na 300 u 2008.
ZAGREB, 8. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), po kojoj će se broj hrvatskih vojnika u toj zemlji povećati sa 148 vojnika, koliko ih je sada ondje, na 200 u 2007., odnosno na 300 u 2008.

Sabor je tu Odluku izglasao dvotrećinskom većinom, s potrebna 102 zastupnička glasa, suzdržana su bila dvojica zastupnika, HSP-ovac Miroslav Rožić i zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković, a protiv jedino IDS-ovac Damir Kajin.

Potporu Sabora dobilo je i Izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu, u kojemu stoji da su vojnici od 1. ožujka do 31. listopada ove godine odgovorno i profesionalno izvršavali dodijeljene im zadaće.

Navodi se i da je Hrvatska, zahvaljujući dobrim ocjenama svojih stožernih časnika i dočasnika, zadržala svoje pozicije u zapovjedništvu ISAF-a, te da značajan i visoko ocijenjen doprinos hrvatskih vojnika promiče ugled i međunarodni položaj Hrvatske.

U Izvješću se napominje da pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu nemaju mandat niti sposobnosti za nametanje mira, već zadaće potpore očuvanju mira, obuke afganistanske vojske te kontakata s lokalnim stanovništvom, te da borbeno djelovati mogu samo u samoobrani.

Navodi se i da je u promatranom razdoblju došlo do pogoršanja sigurnosne situacije na cijelom području Afganistana, zbog intenziviranja pobunjeničkih napada, da je posljedica toga i proširenje misije na nemirni jug države, što je dovelo i do teritorijalno šireg razmještanja hrvatskog kontigenta.

Nakon što je ministar obrane Berislav Rončević sa saborske govornice objavio da ih Vlada podupire, Sabor je jednoglasno prihvatio SDP-ove zaključake koji Vladu obvezuje da hitno izvijesti Sabor o svakoj promjeni mandata hrvatskog kontigenta u Afganistanu, te o svakoj ozbiljnoj promjeni okolnosti vezanoj uz sigurnost hrvatskih vojnika.

Potporu je dobio i SDP-ov zaključak da se Vladu obveže da poduzme aktivnosti vezane uz bolju opremljenost vojnika u toj mirovnoj misiji.

Sabor je, također dvotrećinskom većinom, izglasao i Odluku o održavanju zajedničkih vojnih vježbi pripadnika hrvatskih i oružanih snaga drugih država u idućoj godini.

Osim šest vježbi koje će se održati u Hrvatskoj, u 2007. planira se i slanje vojnika na šest vježbi izvan Domovine (u Grčku, Rumunjsku, Njemačku i Armeniju, Italiju, Moldaviju i Ukrajinu).

Potporu zastupnika dobila je i Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO operaciji "Active Endeavour" - riječ je o pet hrvatskih časnika za vezu koji će boraviti u zapovjedništvu mornaričke komponente NATO-jug u Napulju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙