FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Litva i Poljska pred potpisivanjem sporazuma o energetskoj suradnji

VILNIUS, 8. prosinca 2006. (Hina/dpa) - Predstavnici nacionalnih elektroenergetskih kompanija Litve i Poljske u petak bi se trebali sastati u Vilniusu radi zaključenja sporazuma koji će utrti put uspostavi energetske veze između tih dviju zemalja.
VILNIUS, 8. prosinca 2006. (Hina/dpa) - Predstavnici nacionalnih elektroenergetskih kompanija Litve i Poljske u petak bi se trebali sastati u Vilniusu radi zaključenja sporazuma koji će utrti put uspostavi energetske veze između tih dviju zemalja.

"Tom će se vezom osigurati pojačana sigurnost opskrbe energentima ne samo Litve, već i svih baltičkih zemalja", kazala je glasnogovornica litvanske državne kompanije Lietuvos Energija (LE), Aurelija Trakseliene.

"U petak energetske kompanije Litve i Poljske trebale bi potpisati sporazum koji će im omogućiti uspostavu zajedničke kompanije čiji će zadatak biti provedba toga projekta", dodala je.

Od svojeg priključenja Europskoj Uniji, baltičke države predstavljaju energetski otok unutar Europe. Njihova elektroenergetska infrastruktura za struju i plin povezana je s mrežama zemalja ZND-a, ali ne i s EU-om, što je naslijeđe njihove sovjetske prošlosti.

Poljska i Litva odavno raspravljaju o mogućnosti povezivanja svojih elektroenergetskih mreža, no bez rezultata. Ovoga se, međutim, puta sporazum između LE i poljske državne kompanije PSE čini da je na dobrome putu za dobivanje cjelovite političke podrške.

Ceremoniji potpisivanja trebali bi prisustvovati litavski premijer Gediminas Kirkilas te njegov poljski kolega Jaroslaw Kaczynski.

"Energetski je most važan jer su baltičke države povijesno oduvijek izolirane. Podržavamo svaki oblik povezivanja s europskim mrežama", kazao je litavski ministar vanjskih poslova Artis Pabriks.

Ova je godina obilježena nizom suradnji baltičkih država u osiguranju opskrbe energentima. U veljači su trojica baltičkih premijera u principu dogovorila zajedničku gradnju nove nuklearne elektrane na mjestu jedinog nekadašnjeg sovjetskog reaktora u toj regiji - Ignalina u Litvi. Ignalina je ključni izvor opskrbe baltičkih zemalja energijom, no Litva se na inzistiranje EU-a obvezala zatvoriti ju do 2009.

Ranije ovoga tjedna tri su baltičke države, u suradnji s dvije finske tvrtke, inaugurirale podzemni električni kabel od Estonije do Finske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙