FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barometar korupcije: najkorumpiranije pravosuđe, najmanje crkva

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski građani najkorumpiranijim sektorima smatraju pravosuđe i zdravstvo, a najmanje korumpiranim ocijenili su crkvu i nevladine udruge, pokazuju rezultati Barometra korupcije za 2006. godinu koje je u četvrtak predstavio Transparency International Hrvatska (TIH).
ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski građani najkorumpiranijim sektorima smatraju pravosuđe i zdravstvo, a najmanje korumpiranim ocijenili su crkvu i nevladine udruge, pokazuju rezultati Barometra korupcije za 2006. godinu koje je u četvrtak predstavio Transparency International Hrvatska (TIH).

Na ljestvici od jedan (bez korupcije) do pet (potpuna korupcija), građani su pravosuđe ocijenili s 4.4, zdravstvo s 4.3, gospodarstvo s 4.2 te predstavnička tijela i političke stranke s 4.1.

Na ljestvici najmanje korumpiranih područja života, crkva i nevladine udruge zaslužile su ocjenu 2.6, a vojska ocjenu 2.9, pokazalo je istraživanje objavljeno u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe korupcije.

Na predstavljanju Barometra korupcije u zagrebačkom hotelu "Westin" bili su premijer Ivo Sanader, šef Delegacije Europske komisije u Zagrebu Vincent Degert, nekoliko ministara, saborskih zastupnika, te veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj.

Po riječima predsjednika TIH-a Zorislava Antuna Petrovića, istraživanje se temelji na dojmu građana o stupnju korumpiranosti, odnosno na njihovom osobnom iskustvu ili vijestima o koruptivnim djelima u medijima.

On smatra da je približavanje Hrvatske Europskoj uniji izvrsna prilika za "stvaranje mreže u koju će se uhvatiti svaki 'bumbar' koji pokuša steći imovinu na nezakonit način ili počiniti neko drugo koruptivno djelo".

Petrović je najavio da će prioritet TIH-a za iduću, ujedno i izbornu godinu, biti praćenje financiranja političkih stranaka, kao i postupka javnih, osobito vojnih nabava.

Degert je rekao kako je hrvatska Vlada u protekloj godini učinila značajne napore u suzbijanju korupcije, jednom od ključnih kriterija za pristupanje Hrvatske EU-u.

Dodao je kako vlada, nevladine udruge i građani moraju nastaviti raditi na promjeni kulturnog obrasca prema korupciji, odnosno stvaranju nulte stope tolerancije prema koruptivnim radnjama.

Premijer Sanader drži kako sudionici korupcije "zakidaju napredak cijele zemlje" i zadaju udarac blagostanju čitavog društva.

Uz Nacionalni program za suzbijanje korupcije, koje je ocijenio glavnim oružjem Vlade, premijer je najavio i niz mjera u pravosuđu, zdravstvu i javnoj upravi koje bi iduće godine, nada se premijer, trebale rezultirati povoljnijim izvješćem TIH-a o korupciji u Hrvatskoj.

Prema istraživanju provedenom u kolovozu na uzorku od 1.000 ispitanika, sedam posto hrvatskih građana dalo je mito, što je manje od globalnog prosjeka od devet posto, ali i tri puta više od prosjeka zemalja Europske unije gdje je mito dalo samo dva posto građana.

Istovremeno, samo pet posto građana smatra da vlast u Hrvatskoj djelotvorno suzbija korupciju, 34 posto te napore smatra nedovoljnima, čak 21 posto da vlast ne čini ništa, a 17 posto da je i podupiru.

To je u skladu s globalnim rezultatima koji pokazuju da 69 posto ispitanika diljem svijeta smatra kako su njihove vlade nedovoljno učinkovite u borbi protiv korupcije ili je čak i potiču. Prema izvješću TIH-a, i u svijetu se političke stranke, zakonodavna tijela, pravosuđe i poslovni sektor smatraju najkorumpiranijim sektorima društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙