FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobar izgled nosi dva posto glasova

CANBERRA, 7. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Dobar izgled ima svoju ulogu u politici i, prema rezultatima istraživanja australskih znanstvenika, donosi između 1.5 do dva posto glasova više.
CANBERRA, 7. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Dobar izgled ima svoju ulogu u politici i, prema rezultatima istraživanja australskih znanstvenika, donosi između 1.5 do dva posto glasova više.

Međutim, to izgleda vrijedi samo za političare u usponu, rekao je voditelj istraživanja, australski ekonomist Andrew Leigh.

Neki od najuspješnijih australskih političara su ujedno i najružniji među njima, smatraju ispitanici, što je znanstvenike dovelo do zaključka da izgled igra ulogu samo među manje poznatim političarima.

"Izgled utječe na prvi dojam. Jednom kada političar postane poznat njegov fizički izgled više nije bitan", rekao je Leigh.

Leigh je analizirao rezultate australskih izbora s izgledom 286 kandidata čije su fotografije njegovi suradnici dijelili glasačima na biračkim mjestima. Pošto je glasovanje u Australiji obavezno, Leigh je imao mogućnost usporediti rezultate izbora s rangom ljepote svakog kandidata.

"I političarima i političarkama pomaže dobar izgled. Svaki deseti zastupnik ili zastupnica izabrani su s manje od 1.4 posto glasova razlike", rekao je Leigh.

Međutim, izgled ipak ne čini političara. Aktualni australski premijer John Howard, drugi najdugovječniji australski premijer u povijesti s deset godina staža na funkciji, rangiran je kao četvrti najružniji političar u državi.

Treći najružniji je državni tužitelj Philip Ruddock, a drugi ministar vanjskih poslova Alexander Downer. Laburistički zastupnik Dick Adams prvi je na toj nezahvalnoj ljestvici, ali mu to nije smetalo da osvoji pet uzastopnih mandata u parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙