FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i BiH oklijevaju s pristupanjem CEFTA-i

BEOGRAD, 4. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Ugovor o slobodnoj trgovini koji bi trebao potaknuti gospodarstvo i privući ulaganja na Balkan mogao bi biti bitno slabiji ako Bosna i Hercegovina i Srbija u iduća dva tjedna ne dobiju ustupke od svojih susjeda u pogledu carina na duhanske i prehrambene proizvode, piše u ponedjeljak Reuters.
BEOGRAD, 4. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Ugovor o slobodnoj trgovini koji bi trebao potaknuti gospodarstvo i privući ulaganja na Balkan mogao bi biti bitno slabiji ako Bosna i Hercegovina i Srbija u iduća dva tjedna ne dobiju ustupke od svojih susjeda u pogledu carina na duhanske i prehrambene proizvode, piše u ponedjeljak Reuters.

Dužnosnici dviju zemalja ističu kako nisu skloni pristupiti Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA), koji se smatra pripremom za članstvo u Europskoj uniji, bez bolje zaštite za domaću industriju.

Srbija, najveća zemlja na budućem tržištu od 29 milijuna ljudi, zabrinuta je za svoj duhanski sektor, koji je privukao više od milijardu američkih dolara ulaganja od kompanija kao što su Philip Morris i British American Tobacco.

Srbija trenutačno primjenjuje relativno nizak 15-postotni porez na uvezene cigarete, no svoje proizvođače štiti visokim trošarinama. Vlatko Sekulović iz srbijanskog pregovaračkog tima smatra kako nije pravedno od Beograda tražiti da smanji trošarine bez ustupaka drugih strana. Ističe kako bi Hrvatska trebala smanjiti svoje carine od 38 posto kojima štiti Tvornicu duhana Rovinj, koja praktički ima monopol. Zagreb za sada taj zahtjev odbacuje.

"Ako se mi otvorimo, onda se moraju otvoriti i druge zemlje", rekao je Sekulović u intervjuu za Reuters. "Cilj bi trebao biti stvaranje usklađenih i transparentnih propisa za duhansku industriju u cijeloj regiji, od Hrvatske do Moldavije", rekao je.

Bosanskohercegovački pregovarač Duljko Hasić rekao je da bi Bosna i Hercegovina mogla imati više štete od pristupanja CEFTA-i nego ako ostane izvan nje, jer bi njezinim poljoprivrednicima štetila nepravedna konkurencija ostalih zemalja.

Upozorio je da Srbija i Hrvatska podržavaju svoje prehrambene sektore velikim subvencijama, nameću necarinske barijere i čak blokiraju bosanski izvoz u tranzitu prema Sloveniji i Makedoniji.

Svoj potpis Sarajevo uvjetuje zadržavanjem carina na neke proizvode, poput mesnih i mlječnih, dvije godine.

"Bit će sramota ako ne postignemo dogovor", rekao je Hasić. "No ako Hrvatska odbije popustiti, vjerojatno ćemo ostati izvan."

Erhard Busek, posebni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe koji vodi pregovore zajedno s Europskom komisijom, rekao je da bi neuspjeh da se sklopi cjelovit ugovor mogao naštetiti gospodarskoj integraciji regije.

"Ako Srbija i BiH ne potpišu, gospodarske i političke posljedice osjećat će sve strane CEFTA-e", rekao je Busek. "Njihov izostanak ... poslat će negativan signal da regija i dalje ne uspijeva prevladati povijesne podjele."

Ugovor o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) 9. je studenoga u Bruxellesu parafiralo osam od deset zemalja koje su sudjelovale u pregovorima - Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska i UNMIK/Kosovo. Ugovor bi trebao biti potpisan 19. prosinca na summitu CEFTA-e u Bukureštu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙