FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijen zahtjev za prekidom istrage protiv Glavaša

ZAGREB, 1. prosinca 2006. (Hina) - Odbijen je zahtjev branitelja Branimira Glavaša da se zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja prekine istraga koja se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991.
ZAGREB, 1. prosinca 2006. (Hina) - Odbijen je zahtjev branitelja Branimira Glavaša da se zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja prekine istraga koja se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991.

Kako se doznaje na tom sudu, istražni sudac Zdenko Posavec odbio je prekinuti istragu na zahtjev Glavaševa branitelja Ante Madunića koji je to zatražio nakon što je Glavašu u noći sa četvrtka na petak, nakon 35 dana štrajka glađu, pozlilo u zatvorskoj bolnici.

Iako je u petak ujutro izjavio da Glavaša liječnici zatvorske bolnice nisu pustili na saslušanje svjedoka na Županijskom sudu, Madunić je poslijepodne objasnio da je Glavaš ustvari prihvatio preporuku zatvorskih liječnika da ne ide na sud na saslušanje svjedoka.

"Glavaš i dalje štrajka glađu, no izgleda sve lošije i u kritičnom je fazi jer svaki čas može pasti u komu", ustvrdio je Madunić.

No, kako se doznaje na sudu, poseban liječnički konzilij, koji je formiran po nalogu istražnog suca, ocijenio je da je Glavaš sposoban nazočiti i sudjelovati u istražnim ročištima. Na osnovu toga mišljenja sudac Posavec odbio je zahtjev za prekidom istrage.

"Konzilij kaže da je Glavaš sposoban za nastavak postupka, no nisu odgovorili je li taj nastavak opasan za mog branjenika i je li njegov život time ugrožen", komentirao je Madunić koji u petak nije nazočio nastavku istrage i saslušanju šest novih svjedoka.

Svjedočila su trojica bivših djelatnika osječkog Sekretarijata za narodnu obranu Boris Mandić, Marko Rotim i Boris Ostojić te troje novinara osječkog "Glasa Slavonije" Ana Diklić, Dario Topić i Davor Špišić koji su pozvani kao autori monografije o 160. osječkoj brigadi i knjige "Slavonska krv" u kojoj je objavljen i intervju s Glavašem.

Istraga se nastavlja u ponedjeljak kada bi trebao svjedočiti i Ivan Vekić koji je od kolovoza 1991. do travnja 1992. bio ministar unutarnjih poslova.

Slučaj Glavaš trebao bi se uskoro naći i pred Ustavnim sudom jer je obrana u četvrtak podnijela ustavnu tužbu.

U zagrebačkoj istrazi za tzv. "slučaj garaža" Glavaša se tereti da je kao čelnik osječkog Sekretarijata za narodnu obranu osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, te mučenje troje srpskih civila u Osijeku 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙