FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Energetskom institutu Hrvoje Požar

ZAGREB, 30. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Energetski institut Hrvoje Požar, u kojem je s čelnim ljudima Instituta razgovarao o Strategiji razvoja energetike.
ZAGREB, 30. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Energetski institut Hrvoje Požar, u kojem je s čelnim ljudima Instituta razgovarao o Strategiji razvoja energetike.

Samo zemlja koja riješi energiju i to iz više izvora može računati na ubrzani rast, izjavio je predsjednik Mesić nakon razgovora.

Razgovaralo se kako Institut može pomoći Hrvatskoj, ne samo da riješi strateška pitanja koja se tiču energenata i energije, već i o tome koliko Institut može lansirati hrvatske tvrtke na strana tržišta, kazao je.

Institut je prisutan u Europi i izvan Europe, a to je šansa da i naša poduzeća poput Dalekovoda, Končara idu tim tragom, pojasnio je.

Na novinarsko pitanje da komentira neke opcije o izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj, predsjednik Mesić je odgovorio kako se u stručnim krugovima vjerovatno i o tome razmišlja, ta energija sigurno nije isključena, a ovisit će o tome kada se završi s jednim izvorima energije da se u pripremi ima i nuklearna energija.

Ravnatelj Instituta Goran Granić istaknuo je kako je ključni temelj dobre energetike diverzifikacija izvora, što znači da se niti jedan energetski sustav ne može temeljiti na jednom izvoru.

Preporuke svih, od Svjetske energetske konferencije do Europske unije, su da se ozbiljno promatraju sve opcije i u skladu s tim donose odgovarajuće odluke, rekao je.

Hrvatska nema razloga isključivati nuklearnu opciju, a da li će se ona dogoditi ovisi o nizu faktora - nuklearne elektrane su veliki objekti i Hrvatska ih sama ne može graditi, tj. moraju se naći povoljne situacije i partneri koji bi sudjelovali u gradnji bilo u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, pojasnio je.

Granić je također istaknuo kako je Institut na međunarodnom natječaju u konkurenciji 30 zemalja dobio posao izrade Studije razvoja energetike Bosne i Hercegovine.

Ugovor za izradu "Energy Sector Study in B&H" vrijedan je 699.900 eura, a ta je studija dio projekta Svjetske banke "Electronic Power Reconstruction 3", u vrijednosti od 231,1 milijun dolara, za obnovu i restrukturiranje energetskog sektora BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙