FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Čovječje ribice treba vratiti u prirodna staništa

MOSTAR, 27. studenoga 2006. (Hina) - Čovječje ribice pronađene prošlog vikenda u naselju Vitina kod Ljubuškog trebalo bi vratiti u njihova prirodna staništa, smatraju speleolozi.
MOSTAR, 27. studenoga 2006. (Hina) - Čovječje ribice pronađene prošlog vikenda u naselju Vitina kod Ljubuškog trebalo bi vratiti u njihova prirodna staništa, smatraju speleolozi.

Lokalni mediji izvješćuju da je tijekom radova na vodovodu u Vitini kod Ljubuškog pronađeno više od trideset primjeraka čovječje ribice, od kojih su mještani Vitine dio vratili u prirodna staništa, a 17 primjeraka smjestili u posudu koju su prilagodili mračnim uvjetima kakve zahtijeva ta vrsta. Tako smještene primjerke čovječje ribice kao atrakciju pohodi vidjeti lokalno pučanstvo.

Speleološka udruga Vjetrenica-Popovo polje u ponedjeljak je upozorila da pronađene ribice treba odmah vratiti u njihov prirodni ambijent i pozvala lokalne vlasti da osiguraju i nadziru to vraćanje.

"Bilo kakvo izdvajanje čovječjih ribica i drugih kraških endema izvan njihovog staništa pa čak i za potrebe znanstvenih istraživanja, bez adekvatnih dozvola, protupravno je i kažnjivo djelo i to se ne smije raditi", priopćila je Speleološka udruga Vjetrenica-Popovo polje.

Postojanje čovječje ribice u BiH prvi je put znanstveno zabilježeno prije 110 godina, odnosno 1896. godine u naselju Studenci također kod Ljubuškog.

Speleološka udruga podsjeća da je 1963. godine uz obale rijeke Trebišnjice, u istočnoj Hercegovini, registrirano oko 40 lokaliteta na kojima živi čovječja ribica, što je tada bila polovica njezinih nalazišta uopće. Nakon toga broj nalazišta čovječje ribice od Slovenije do Crne Gore se učetverostručio, priopćili su speleolozi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙