FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski sabor je, prije zaključenja današnje sjednice, izmijenio Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave te Zakon o deviznom poslovanju. Izmjenama Zakona o financiranju lokalnih jedinica, tim se jedinicama u većoj mjeri nego do sada prepuštaju prihodi od poreza na dohodak, što bi im, tvrde u Vladi, godišnje donijelo dodatnih 800 milijuna kuna. Državi bi, pak, u cijelosti pripali prihodi od poreza na dobit. Sabor je izglasao Nacionalnu populacijsku politiku, te prihvatio izvješća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2005. Hrvatski sabor zaključio je današnje zasjedanje, a 23. sjednicu nastavlja u srijedu, i to danas započetom raspravom o novom Zakonu o oružju.

ZAGREB - Saborska oporba danas je, po drugi put u mjesec dana, izlaskom iz sabornice i rušenjem kvoruma spriječila vladajuće stranke u namjeri da izglasaju Vladinu Odluku o razrješenju četiri člana Upravnog vijeća Hine. Saborski zastupnici SDP-a, HSS-a, HNS-a i HSP-a napustili su sabornicu, nezadovoljni time što Vlada, uz razrješenje četiri člana Upravnog vijeća Hine, nije predložila i imenovanje novih članova, te što se o situaciji da Hina ostaje bez Upravnog vijeća nitko iz Vlade nije očitovao. Vlada je 13. listopada predložila Saboru da razriješi Upravno vijeće Hine uz obrazloženje da, dan ranije, četiri člana Vijeća nisu smjeli izabrati ravnateljicu Hine bez petog člana iz redova zaposlenika te novinske agencije.

ZAGREB - Nezavisnom saborskom zastupniku Branimiru Glavašu produljen je pritvor za još mjesec dana u istrazi zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku, doznaje se poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu. Glavašu je pritvor produljen zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se tereti, ali ne više i zbog utjecaja na svjedoke, zbog čega je 26. listopada i pritvoren. Glavašev odvjetnik Ante Madunić najavio je da će se žaliti na odluku o produljenju pritvora.

ZAGREB - Hrvatski dragovoljci i hodočasnici Branko Čulo, Zlatko Vrbošić i Mato Bičvić danas su u 12 sati došli iz Osijeka pred zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu i počeli štrajk glađu u znak potpore Branimiru Glavašu koji u toj bolnici 28. dan štrajka glađu. Molimo "hrvatskog generala Branimira Glavaša da prekine štrajk glađu kako bi svoju nevinost dokazao u sudskom postupku, a također tražimo da mu se omogući obrana sa slobode", kazao je Branko Čulo. Dodao je da su im se pridružila dva Zagrepčanina koji će također štrajkati glađu.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je danas kako mu je, unatoč trudu uloženom u razgovore o mogućoj koaliciji s HDZ om nakon parlamentarnih izbora, puno važnije očuvanje temeljnih vrijednosti stranke, a na prvom mjestu vrijednosti i digniteta Domovinskog rata. Došao je trenutak kada se moralo odlučiti hoćete li biti pragmatično okretni ili vjerni svjetonazorskim vrijednostima na kojima smo se kao stranka očuvali i ja sam tu crtu povukao, rekao je Đapić na izvještajnom županijskom zboru HSP-a za Brodsko posavsku županiju.

SPLIT/ZAGREB - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu danas je prihvatio zahtjev USKOK-a za provedbom istrage nad 21 osobom, s Jakšom Cvitanovićem Cvikom na čelu, koje USKOK sumnjiči za kažnjivo djelo zlouporabe droga. Kako se doznaje u splitskom Županijskom sudu, od kada su prije dva dana počela uhićenja na Korčuli, do sada je u pritvoru u Splitu zadržano pet osumnjičenih, a današnjom odlukom istražnog suca pritvor je određen za još pet osoba koje do sada nisu preslušane te vođi skupine bjeguncu Jakši Cvitanoviću Cviku. Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.

ZAGREB - HDZ-ovi saborski zastupnici danas su kao "klasičnu zamjenu teza" odbacili SDP-ove optužbe da županijski i državni dužnosnici za račun organiziranog kriminala drastično šire građevne zone na Jadranu. "Nevjerojatna je lakoća kojom SDP-ovci kleveću druge za ono što sami čine", rekao je HDZ-ov zastupnik Frano Matušić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Podsjetio je da je SDP-ov gradonačelnik na Mljetu protupravno prodao državno zemljište, o čemu je donesen i pravovaljan sudski pravorijek. Njegov stranački kolega Kruno Peronja odbacio je tvrdnje SDP-ovaca da su izmjenama prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije povećane građevne zone i turistički kapaciteti.

RIJEKA - Županijski odbor HDZ-a Primorsko-goranske županije u današnjem je priopćenju za javnost istaknuo da kao suorganizatori 9. sabora HDZ-a u Rijeci 2004. "odlučno odbacuju nebulozne tvrdnje da je na tom saboru bilo namještanja glasova i zakulisnih radnja u bilo čiju korist". U priopćenju se kaže da su tvrdnje o namještanju glasova i zakulisnim igrama "grube laži smišljene da naškode ugledu stranke i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu". Županijski odbor HDZ-a u priopćenju koje je potpisao predsjednik ŽO-a Vladimir Vranković poručio je da potpuno podupire rad predsjednika stranke Ive Sanadera.

OSIJEK - Osječko-baranjski županijski odbor HDZ-a odbacio je danas tvrdnje saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića o navodnu lažiranju izbora na 7. i 9. saboru HDZ-a te smatra kako su to "laži i politička podmetanja". Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić u današnjem priopćenju za javnost ističe kako "razloge tim podvalama i lažima treba tražiti u panici u HDSSB-u zbog poraza autonomaške politike". "HDZ Osječko-baranjske županije čvrsto vjeruje u stranačko vodstvo i Vladu premijera Ive Sanadera, a HDZ nikada nije bio jači i jedinstveniji u svojoj namjeri da pokrene Hrvatsku prema Europskoj uniji i euroatlantskim integracijama", navodi se, među ostalim, u priopćenju.

ZAGREB - Bivši direktor državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Davor Rajčić (49) optužen je za nesavjestan rad u službi zbog čega je, tvrdi zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, država oštećena za više od 10 milijuna kuna. Rajčića tužiteljstvo u optužnom prijedlogu smatra odgovornim za nezakonit rad APN-a od početka 2001., pa do kraja kolovoza 2004. U tužiteljstvu tvrde da je u 39 različitih slučajeva utvrđena nezakonitost u radu APN-a, te da je država pritom oštećena za više od 10 milijuna kuna jer kupoprodajni ugovori nisu bili valjani, pa se država nije mogla upisati kao vlasnik nekretnina koje je APN u njeno ime kupio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙