FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: istraga protiv 21 osobe, Cvitanović osumnjičen za ustroj narko lanca

SPLIT/ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu danas je prihvatio zahtjev USKOK-a za provedbom istrage nad 21 osobom, s Jakšom Cvitanovićem Cvikom na čelu, koje USKOK sumnjiči za kažnjivo djelo zlouporabe droga.
SPLIT/ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu danas je prihvatio zahtjev USKOK-a za provedbom istrage nad 21 osobom, s Jakšom Cvitanovićem Cvikom na čelu, koje USKOK sumnjiči za kažnjivo djelo zlouporabe droga.

Kako se doznaje u splitskom Županijskom sudu, od kada su prije dva dana počela uhićenja na Korčuli, do sada je u pritvoru u Splitu zadržano pet osumnjičenih, a današnjom odlukom istražnog suca pritvor je određen za još pet osoba koje do sada nisu preslušane te vođi skupine bjeguncu Jakši Cvitanoviću Cviku.

Među njima je 21-godišnja Želita Tomić iz Blata na Korčuli koja je u početku tjedna u medijima progovorila o načinu prodaje droge na Korčuli. Inače, Želita je u srijedu bila sprovedena istražnom sucu i USKOK tada za nju nije tražio pritvor te je puštena na slobodu.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu, kako se doznaje, također danas odbacilo je žalbu USKOK-a na neodređivanje pritvora za dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu koja je, također u srijedu, preslušana i puštena na slobodu, i za koju mediji navode da je djevojka bjegunca Cvitanovića.

Izvanraspravno vijeće smatra kako nema osnovane sumnje da je i ona sudjelovala u organiziranoj prodaji droge na Korčuli.

Kako je danas objavilo Državno odvjetništvo na internetskoj stranici, ne otkrivajući identitet prvoosumnjičenika, hrvatskog državljanina (1975.), koji je u bijegu, on je osumnjičen da je od početka 2003. do sredine studenog 2006., zajedno s još četiri osumnjičene osobe, među kojima i odvjetnica iz Dubrovnika (1976.), na širem području Dubrovnika i otoka Korčule ustrojio zločinačku organizaciju. U nju je uključio još 16 osumnjičenika, konzumenata droge, radi kupnje, spremanja, prevoženja i prodaje heroina te pribavljanja velike imovinske koristi.

U istražnom zahtjevu se navodi kako su prvih pet osumnjičenika drogu miješali s punilima i dijelili na pakiranja od 20 do 100 grama koje su po dogovoru predavali pripadnicima organizacije određujući cijenu od 180 do 200 kuna po gramu heroina. Za ovisnike o drogi na Korčuli dobavljali su više od 200 grama heroina, a pri predaji droge pripadnicima organizacije upozoravali su ih na dogovornu obvezu, prijeteći i silom ako ne poštuju dogovor ili se ponašaju nelojalno.

Prvoosumnjičenik je u srpnju 2006. bio uhićen, ali je tada i pobjegao, a drugi, treći, četvrti i peti osumnjičenik nastavili su po njegovim uputama činiti isto kažnjivo djelo. Do sredine studenog 2006. za prodani heroin pribavili su više od 10 milijuna kuna imovinske koristi, navodi DORH.

Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙