FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u srijedu u Ottawi, tijekom službenog posjeta Kanadi, s predsjednikom Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Peterom Millikenom i predsjednikom Senata Kanade Noëlom Kinsellom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Šefica hrvatske diplomacije izrazila je zadovoljstvo bilateralnom suradnjom te osobito zahvalila na pomoći Kanade u razminiranju i projektima ostvarenima kroz kanadsku agenciju za međunarodni razvoj - CIDA. Izrazila je zadovoljstvo suradnjom koju dvije zemlje ostvaruju u okviru mirovnih misija, osobito suradnjom u misiji ISAF u Afganistanu u kojoj obje države doprinose svojim angažmanom.

ZAGREB - Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je, nakon razgovora s finskim premijerom i predsjedavajućim Europske unije Mattijem Venhanenom u Helsinkiju, izjavio da pitanje ribolova u malograničnom pojasu s Hrvatskom za Sloveniju ne predstavlja velik problem, iako je riječ o osjetljivom pitanju, te da Slovenija ne blokira hrvatske pregovore s EU o ribolovnoj politici. Janša je dodao da Slovenija ne blokira otvaranje pregovora Hrvatske i Europske unije o ribolovnoj politici i da je susjednu državu uvijek podržavala na njenom putu u Europsku uniju, javili su popodne slovenski mediji.

SARAJEVO - Američki State Department ponovno je u srijedu pozvao na usvajanje paketa ustavnih promjena u BiH koji je dogovoren između lidera šest političkih stranaka iz te zemlje, a srušen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH zbog protivljenja Stranke za BiH (SBiH) i HDZ 1990. "Usvajanje ovih amandmana predstavljalo bi značajni prvi korak u dugoročnom procesu uspostave učinkovite vlasti", stoji u izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu, koju je u povodu 11. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma dao zamjenik glasnogovornika State Departmenta Tom Casey. U izjavi se također navodi kako SAD očekuju od novoizabranih političkih vođa u BiH da što prije uspostave vlast koja će nastaviti raditi na dovršenju već započetih reformi u oblasti obrane, poreznog te pravnog sustava kao i preustroja policije.

MOSTAR - Nacionalno vijeće HDZ BiH, koje okuplja stranačke dužnosnike u tijelima vlasti, u srijedu je stalo u zaštitu predsjednika stranke Dragana Čovića kojem je Žalbeno vijeće Suda BiH produljilo pritvor nakon što je prošlog tjedna nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog zloporabe službenog položaja. Nacionalno vijeće HDZ BiH, kako je navedeno, "osuđuje postupke svih onih koji izvan BiH svojim djelovanjem pridonose, utječu i djeluju na daljnjem raslojavanju i slabljenju ukupne pozicije hrvatskog naroda u BiH, a posebno slabljenju njegove stožerne stranke HDZ BiH". Iako nije izrijekom spomenut, ovim se aludira na hrvatskog premijera Ivu Sanadera koji podupire konkurentski HDZ 1990. i njezina predsjednika Božu Ljubića.

BRUXELLES - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković izjavio je u srijedu u Bruxellesu kako javnost Srbije traži od njega da prekine diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju neovisnost Kosova. Drašković je ponovio kako Srbija neće prihvatiti neovisnost svoje južne pokrajine i upozorio da će takvo rješenje, koje bi međunarodna zajednica nametnula bez pristanka Beograda, izazvati neželjene posljedice za cijelu regiju. Međunarodnoj zajednici predložio je da razmisli o politici "jedna Srbija, dvije politike", slično politici prema Kini i Tajvanu.

PRIŠTINA - Glasnogovornik UNMIK-a Neeraj Singh izjavio je u srijedu kako će brojne dosadašnje ovlasti misije UN-a na Kosovu nakon rješenja konačnog statusa prijeći na institucije Kosova te da će, prema procjenama, proces prijenosa ovlasti trajati će od tri do šest mjeseci. Ranije je najavljeno kako će, nakon rješenja statusa, umjesto UNMIK-a na Kosovo doći misija EU, ali njezine ovlasti još nisu određene. UNMIK i kosovska vlada počeli su planirati proces prijenosa ovlasti. Tako je kosovska vlada u srijedu usvojila administrativnu strukturu za ovaj proces.

BEOGRAD - Drugo općinsko tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv 36 optuženih zbog sprečavanja uhićenja nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u vili "Mir" na beogradskom Dedinju u ožujku 2001. godine. Kako je agenciji Beta u srijedu izjavila tužiteljica Drugog općinskog tužiteljstva Snežana Bogdanović, optuženima se na teret stavlja kazneno djelo sudjelovanja u skupini koja je sprečavala službene osobe u obavljanju službene dužnosti, a optuženi su - među ostalima - predsjednik izvanparlamentarne Srpske partije Socijalista Siniša Vučinić, predsjednik udruge "Sloboda" Bogoljub Bjelica i druge osobe bliske nekadašnjem predsjedniku, haškom optuženiku Slobodanu Miloševiću. Suđenje će, kako je rečeno, početi 22. prosinca ove godine.

MONS - Zapovjednik snaga Sjevernoatlantskog saveza James Jones je u srijedu izjavio da su NATO-ove snage u Afganistanu suočene s manjkom broja vojnika, dok diplomati sumnjaju da će summit Saveza idući tjedan u Rigi uspjeti to promijeniti. Jones je kazao da se NATO-ve snage u Afganistanu ISAF bore s talibanskim pobunjenicima s 85 posto snage unatoč njegovim opetovanim pozivima da se poveća broj vojnika i opreme. Čelnici zemlja članica NATO-a sastaju se idući tjedan u Rigi i trebali bi razgovarati o snagama koje ostaju u Afganistanu, ali diplomati sumnjaju da će donijeti odluku o povećanju broja vojnika kojih je trenutačno na afganistanskom teritoriju 32.000.

DEN HAAG - Nizozemci u srijedu na biralištima odlučuju hoće li zadržati kršćansko-demokratsku vladu s oštrom imigranstkom politikom i liberalnim gospodarskim programom ili će dovesti na vlast ljevičarski savez koji zagovara "mekši" pristup. Premijer Jan Peter Balkenende nudi gospodarski zaokret i, unatoč reputaciji da se radi o slabom vođi, njegovi Kršćanski demokrati najvjerojatnije će ostati vodeća stranka. No, posljednje ankete pokazuju da mu je "za petama" Wouter Bos, čelnik oporbene Radničke stranke.

WASHINGTON - U povodu sutrašnjeg blagdana Thanksgiving, američki predsjednik George W. Bush u srijedu je ispred Bijele kuće po tradiciji udijelio predsjedničko pomilovanje dvama puranima nazvanima Flyer i Fryer, koji će umjesto na blagdanskom stolu završiti na izletu u Disneylandu, a nakon toga ostatak života provesti u jednom mirnom parku izvan Washingtona. Tradiciji pomilovanja blagdanskog purana, koja po nekim izvorima seže do 1947. i predsjednika Harry Trumana a po drugima čak do Abrahama Lincolna koji je sinu pomilovao purana-kućnog ljubimca, Bush je u srijedu dodao i novi moment, slanje pomilovanih predsjedničkih purana u Disneyland gdje će sudjelovati u Thanksgiving paradi.

MOSKVA - Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačev oporavlja se nakon operacije karotide u klinici Grosshadern u Muenchenu, izjavio je u srijedu glasnogovornik njegove zaklade Vladimir Poliakov. Karotida je jedna od ključnih arterija u vratu koja mozak opskrbljuje krvlju. Poliakov je kazao da oporavak 75-godišnjeg posljednjeg predsjednika SSSR-a teče normalno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙