FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Pregleda važnijih vijesti
ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Pregleda važnijih vijesti

ZAGREB - Štrajk u srednjim školama započeo je uspješno jer se odazvalo gotovo 90 posto zaposlenih, izjavio je danas predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec. Sutra će se štrajku priključiti osnovne škole, najavio je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić. U petak će se u štrajk uključiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja koji okuplja preko 10.000 od ukupno 16.500 zaposlenih u toj djelatnosti. Tri većinska sindikata, udružena u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja, traže da Vlada u idućih nekoliko godina nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi za 20-tak posto. Taj je zahtjev poduprlo i štrajku se priključilo i pet manjinskih sindikata, tako da je u hrvatskom obrazovanju po prvi puta organiziran općesindikalni štrajk.

ZAGREB - Prijedlogom proračuna za 2007. Vlada je i zakonodavno i financijski stvorila uvjete za ravnomjerni i bolji razvoj Hrvatske, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, obrazlažući u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu. Šuker je kazao da Vlada u proračunu za 2007. planira rashode u iznosu 108,1 milijardu kuna, ili 8,8 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu, a prihode od 103,5 milijardi kuna, što je porast od 8,6 milijardi u odnosu na ovu godinu. Istaknuo je da Vlada proračun za iduću godinu temelji na pozitivnim makroekonomskim pokazateljima - na gospodarskom rastu od 4,6 posto, deficitu opće države od 2,8 posto BDP-a, daljnjem usporavanju rasta vanjskog duga, smanjenju udjela opće države u vanjskom dugu ispod 40 posto BDP-a, smanjenju nezaposlenosti.

ZAGREB - Klubovi HSP-a, HSS-a i IDS-a, koji su u prijepodnevnom dijelu saborske sjednice raspravljali o prijedlogu državnog proračuna za 2007., najavili su da proračun neće podržati, ocjenjujući da je riječ o predizbornom, nerazvojnom dokumentu kojim Vlada kupuje socijalni mir. "Ovo je predizborni proračun, koji Hrvatsku uvodi u novi dužničko-ropski odnos", ustvrdio je Pero Kovačević (HSP), upozoravajući da je Hrvatskoj preostalo još vrlo malo imovine za privatizirati. Kazao je i da se rast BDP-a temelji na potrošnji i vanjskom zaduživanju, te da je ukupan dug dosegao 50 milijardi američkih dolara. HDZ-ovac Krunoslav Markovinović HSP-u je spočitnuo da od najavljene podrške proračunu odustaje "u osvetničkom stilu", jer je predsjednik HSP-a Anto Đapić jučer najavio da njegova stranka neće podržati proračun ako HDZ odustane od stava da Branimiru Glavašu ne treba produljivati pritvor.

ZAGREB - Novi sindikat najavio je danas da će u petak organizirati prosvjed pomoćnog zdravstvenog osoblja na Jelačićevu i Markovu trgu, kako bi ukazao na njihov loš položaj u zdravstvu. Novi sindikat tim prosvjedom želi podržati zahtjeve sindikata javnih službi za povećanjem plaća, ali istodobno želi ukazati na loš i diskriminirajući položaj nezdravstvenog osoblja u zdravstvenom sustavu, rekao je novinarima predsjednik sindikata Mario Iveković. Plaće pomoćnog osoblja u zdravstvu zaostaju 30 posto za plaćama u privredi, upozorava sindikat. Po riječima Ivekovića, to je dodatnih devet posto zaostajanja u odnosu na javne službe, koje za plaćama u privredi zaostaju 21 posto. Tri zdravstvena sindikata najavila su da će u petak održati polusatni prosvjed za vrijeme pauze u svim zdravstvenim ustanovama, kako bi poduprli štrajk sindikata obrazovanja i upozorili Vladu da treba ukloniti zaostajanje plaća zaposlenih u javnim službama.

ZAGREB - Istraga protiv pritvorenog saborskog zastupnika Branimira Glavaša danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena saslušanjem petorice bivših osječkih branitelja, a njihovim je iskazima ponovno nazočio Glavaš, iako već 27 dana štrajka glađu. Saslušana petorica dio su grupe od deset svjedoka čije je saslušanje tužiteljstvo naknadno predložilo. Nakon današnjeg saslušanja Ivica Rupanera, Tihomira Petrinšaka, Nenada Ribića, Mirka Balaša i Bore Ivkovića, sudac Zdenko Posavec još će trojicu svjedoka iz te skupine saslušati sutra. Današnjem saslušanju prisustvovao je i Glavašev suosumnjičenik Krunoslav Fehir, koji se brani sa slobode. Fehir je pred istražnim sucem priznao zločin i Glavaša optužio kao nalogodavca ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku. Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je u srijedu Ugovore o korištenju novčanih potpora za osnivanje zadruga branitelja, u pojedinačnom iznosu od 150.00,00 kuna, s više braniteljski zadruga. Riječ je o braniteljskoj zadruzi "Pleter" iz Bjelovara, Poljoprivrednoj zadruzi "Hrastova kaca" iz Bošnjaka, Poljoprivrednoj braniteljskoj zadruzi "Agro-dom" iz Antunovca, Poljoprivrednoj zadruzi "Farmer" iz Brezničkog Huma, Zadruzi branitelja "Dragovoljac" iz Gradine i Braniteljskoj zadruzi "Eko-Bljesak" iz Biskupije, priopćilo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS). Kosor je izrazila zadovoljstvo provedbom Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, putem kojeg je zaposleno preko 5.000 hrvatskih branitelja.

ZAGREB - Ugledna kazališna umjetnica, kostimografkinja i scenografkinja Ruta Knežević umrla je jučer u Zagrebu u 59. godini. Ruta Knežević apsolvirala je na Akademiji primijenjene umjetnosti u Beogradu na Odsjeku kostimografije, a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. Od godine 1975. profesionalno se bavila kostimografijom. Osim slikarstva i kostimografije, povremeno je radila i kao scenografkinja i grafički dizajner, a okušala se i u pedagoškom radu. Surađivala je s najuglednijim kazališnim kućama u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH te s mnogim istaknutim redateljima. Ostvarila je više od 150 kazališnih predstava, više od 20 filmova s domaćim i stranim redateljima te oko 50 televizijskih drama i serija. Ispraćaj Rute Knežević bit će u petak, 24. studenoga u 12,30 na zagrebačkome Krematoriju.

ZAGREB - U okviru predavanja kolegija "Umijeće snimanja" danas su na Akademiji dramskih umjetnosti prikazani najstariji poznati filmovi nastali na području Hrvatske u travnju 1898., dosad nepoznati domaćoj filmskoj i kulturnoj javnosti. Riječ je o sedam filmova koji prikazuju različite aktivnosti i manevre austrougarske mornarice, u kojoj su bili mnogobrojni Hrvati, a snimljeni su u Šibeniku i Puli. Predavanje o tim uratcima održao je filmski snimatelj, profesor Enes Midžić, koji je do tog otkrića došao slučajno, sakupljajući materijal za svoju knjigu "Povijest filmske tehnike". Midžić je u Francuskoj pronašao filmove "Dolazak i sidrenje broda", "Pozdrav s jarbola", "Priprema za boj", "Iskrcavanje i puščana paljba", "Regata (prolazak)", "Regata" (povratak) i "Trka mornara". Filmovi traju po četrdesetak sekundi, a snimio ih je francuski snimatelj Alexandre Promio,.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙