FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 22. studenoga

ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 22. studenoga.
ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 22. studenoga.

ZAGREB - Nastavak 23. sjednice Hrvatskog sabora. Kako je najavljeno saborski zastupnici raspravljat će o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, čije rashode Vlada planira u iznosu 108,1 milijardu kuna (8,8 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu), a prihode od 103,5 milijardi kuna (porast od 8,6 milijardi u odnosu na ovu godinu). Na rashodnoj strani proračuna najznačajnije stavke odnose se na mirovine (30,2 milijarde kuna ili 6,1 posto više nego ove godine), na plaće (25,4 milijarde kuna ili porast od sedam posto), te zdravstvo (20,5 milijardi kuna). U proračunu za 2007. planiraju se veća ulaganja u populacijsku politiku, ukupno 3,5 milijardi kuna, ili 731 milijun više nego ove godine. Sabor bi trebao raspraviti i prateći zakon o izvršenju proračuna za 2007., prema kojemu se država u idućoj godini može zadužiti do najviše 13,6 milijardi kuna, te bi mogla izdati do najviše 4,9 milijardi kuna novih državnih jamstava. Iako nije službeno potvrđeno očekuje se da bi Hrvatski sabor mogao glasovati o zaključcima vezanim uz skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu, što ih je krajem prošlog mjeseca donijelo Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), (Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, Velika vijećnica, u 9,30 sati).

ZAGREB - Tri sindikata obrazovanja najavili su za danas štrajk zaposlenih u srednjim školama zbog niskih plaća, koji bi trebao početi za vrijeme prvog nastavnog sata. Zahtijevaju od Vlade da prihvati zahtjev da nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u gospodarstvu. Štrajkaši će nositi bedž "Štrajk za Hrvatsku znanja", a o trajanju i prekidu štrajka odlučit će Središnji štrajkaški odbor. Čelnici triju sindikata obrazovanja očekuju uspjeh štrajka koji počinje u srijedu u srednjim školama, te najavljuju kako će se štrajku u četvrtak priključiti osnovne škole, a u petak visoko obrazovanje. Čelnici triju sindikata obrazovanja također najavljuju da će se štrajku priključiti i pet manjinskih sindikata.

ZAGREB - Konferencija za novinare tri sindikata obrazovanja o štrajku u srednjem školstvu i početku štrajka u osnovnoškolskim ustanovama (Hrvatski učiteljski dom, Trg maršala Tita 4, dvorana 1, prizemlje, u 11 sati).

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisat će ugovore o korištenju novčanih potpora za osnivanje zadruga branitelja s braniteljskom zadrugom "Pleter" iz Bjelovara, Poljoprivrednom zadrugom "Hrastova kaca" iz Bošnjaka, Poljoprivrednom braniteljskom zadrugom "Agro-dom" iz Antunovca, Poljoprivrednom zadrugom "Farmer" iz Brezničkog Huma, Zadrugom branitelja "Dragovoljac" iz Gradine i Braniteljskom zadrugom "Eko-Bljesak" iz Biskupije (zgrada Ministarstva, Park Stara Trešnjevka 4, u 12,30 sati).

ORAHOVICA - Hrvatski farmer d.d. organizira u Orahovici (Odmaralište Merkur u 12 sati) sastanak župana iz svih hrvatskih županija kako bi rezimirali rezultate i dogovorili suradnju za još uspješniji nastup na izložbi proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko-etno Hrvatska 2007.", koja će se održati na Zagrebačkom velesajmu, te drugim projektima regionalnog i ruralnog razvitka. Sastanku i druženju koji će se nastaviti u izletištu "Jankovac" u parku prirode Papuk, kako se očekuje, pridružit će se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković te državni i županijski dužnosnici.

ZAGREB - Udruga Romi za Rome Hrvatske u suradnji s Uredom za ljudska prava Republike Hrvatske, Misijom OESS-a u Hrvatskoj, Uredom za migracije i Studijskim centrom socijalnog rada organizira okrugli stol na temu "Zaustavimo trgovanje ljudima" radi ukazivanja na probleme s kojima se susreće romska zajednica u Hrvatskoj - kao što su organizirano prosjačenje, prerana udaja i ženidba, te prodaja romske djece u "roblje" (Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u 9 sati).

ZAGREB - Predstavljanje knjige Carla Spartaca Capogreca "Mussolinijevi logori" - Internacija civila u fašističkoj Italiji (1940.-1943.). U nazočnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića, knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, dr. Damir Grubiša i prof. Vilko Težak (Hrvatski novinarski dom, Perkovčeva 2, velika dvorana, u 12 sati).

ZAGREB - U povodu 100. obljetnice rođenja slikara Vilima Svečnjaka Galerija Mona Lisa organizira predstavljanje monografije i otvorenje izložbe toga hrvatskog slikara (Galerija Mona Lisa, Tkalčićeva 77 u 18 sati).

ZAGREB - Akademija dramske umjetnosti (ADU) i Hrvatski filmski savez prikazat će prve poznate filmske snimke zabilježene u Hrvatskoj i do sada posve nepoznate hrvatskoj kulturnoj javnosti - šest filmova iz arhiva francuskog Društva Lumiere, koje je snimio njegov član Alexandre Promio u Šibeniku i Puli u travnju 1898., a otkrio i obradio akademski filmski snimatelj Enes Midžić (Velika dvorana ADU-a, Trg maršala Tita 5, u 11 sati).

Dežurni urednici na Desku OSV:

prijepodne: Srebrenka Parlov

poslijepodne: Jasna Nahtigal Lazarić

navečer: Milka Ćurković

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙