FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vanraspravno vijeće: Glavaš aktivno sudjelovao u zlostavljanju civila

ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Odbijanjem žalbe Branimira Glavaša protiv odluke da se zadrži u pritvoru i zbog posebno teških okolnosti zločina za koje se tereti, vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je tezu da je Glavaš aktivno sudjelovao u zlostavljanju srpskih civila u ratnom Osijeku.
ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Odbijanjem žalbe Branimira Glavaša protiv odluke da se zadrži u pritvoru i zbog posebno teških okolnosti zločina za koje se tereti, vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je tezu da je Glavaš aktivno sudjelovao u zlostavljanju srpskih civila u ratnom Osijeku.

"Vanraspravno vijeće je prihvatilo argumente istražnog suca smatrajući da je Glavaš svojim pasivnim postupanjem, odnosno propuštanjem nadzora nad svojim podređenima, a i aktivnim sudjelovanjem u zlostavljanju civila ostvario elemente koji su relevantni za određivanje pritvora i po zakonskoj osnovi zbog posebno teških okolnosti", kazao je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić, obrazlažući odbijanje Glavaševe žalbe.

Odluka o njegovom zadržavanju u pritvoru, po još jednoj osnovi, a ne samo zbog utjecaja na svjedoke, time je postala pravomoćna i na nju Glavaš nema prava žalbe.

Njegov ostanak u pritvoru sada ovisi samo o odluci Hrvatskog sabora, dodao je Devčić.

Komentirajući prigovore Glavaševe obrane da je 48-satni rok za odlučivanje o žalbi istekao jutros u osam sati jer je žalba na sudu zaprimljena 15. studenoga, Devčić je kazao da rok počinje teći tek kada žalba dođe pred vanraspravno vijeće.

"Vijeće je spis dobilo jučer prijepodne i tada je počeo teći rok od 48 sati", kazao je Devčić.

Dražen Matijević, jedan od Glavaševih branitelja, ne slaže se s takvim tumačenjem, ističući kako pod takvim okolnostima vanraspravno vijeće zapravo i nema roka. "To bi značilo da ako istražni sudac iz bilo kojeg razloga žalbu ne dostavi Vijeću ono može odlučivati i za godinu dana", ustvrdio je Matijević.

U nastavku istrage sudac Zdenko Posavec danas je saslušao svjedoke Josipa Kelemena i Ivicu Špiranca, a neslužbeno se doznaje da niti jedan nije teretio Glavaša za djela za koja ga tereti tužiteljstvo.

Špiranec je, inače, posljednji od četvorice svjedoka na koje je Glavaš po mišljenju tužiteljstva i istražnog suca mogao utjecati, zbog čega mu je 26. listopada i određen jednomjesečni pritvor.

Obrana smatra da bi Glavaš nakon saslušanja Špiranca trebao biti pušten iz pritvora te da je vanraspravno vijeće, odlučujući o Glavaševoj žalbi, počinilo presedan jer je rješenje istražnog suca izmijenilo na štetu osumnjičenika koji je podnio žalbu.

"Time je izravno povrijeđen Zakon o kaznenom postupku (ZKP), odnosno odredba koja je jedna od temeljnih civilizacijskih stečevina, a zabranjuje da se sudska odluka nakon žalbe izmijeni na štetu onoga tko se žalio. Nažalost ZKP u ovoj kući nije omiljena literatura", kazao je Matijević.

Na sudu se doznaje da današnju odluku vanraspravnog vijeća o pritvoru zbog teških okolnosti zločina neće slati u Sabor, niti je iz Sabora to zatraženo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙