FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAŽNA OBAVIJEST: ISPRAVAK VIJESTI HNA2954 "Dvojica demokratskih kongresnika..."

WASHINGTON,16. studenoga (Hina) - Molimo korisnike da isprave naslov i lead vijesti HNA2954, zbog pogrešnog navoda da je kongresnik Elton Gallegly demokrat, radi se o republikanskom kongresniku koji predsjedava Pododborom za Europu Predstavničkog doma američkog Kongresa.
WASHINGTON,16. studenoga (Hina) - Molimo korisnike da isprave naslov i lead vijesti HNA2954, zbog pogrešnog navoda da je kongresnik Elton Gallegly demokrat, radi se o republikanskom kongresniku koji predsjedava Pododborom za Europu Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Ispravljena vijest u cijelosti treba glasiti:

Dvojica američkih kongresnika zatražili od Condoleezze Rice podršku Hrvatskoj u Rigi

WASHINGTON, 16. studenoga (Hina) - Američki kongresnici, republikanac Elton Gallegly i demokrat Robert Wexler, predsjednik i član Pododbora za Europu Predstavničkog doma američkog Kongresa, uputili su pismo državnoj tajnici Condoleezzi Rice u kojem ističu značajan napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO-u te sugeriraju kako bi se na summitu Saveza u Rigi krajem studenoga trebalo utvrditi da će pozivnica za članstvo Hrvatskoj biti upućena 2008. godine.

"Uoči važnog summita NATO-a u Rigi, pišemo vam kako bi istaknuli značajan napredak Hrvatske prema ispunjenju kriterija za članstvo u NATO-u i podržali upućivanje snažne poruke na summitu u Rigi, kojom će se 2008. odrediti kao godina za pozivanje Hrvatske da postane punopravna članica Saveza", navode dvojica kongresnika u pismu, koje je Hina dobila u srijedu.

Hrvatska se, kako ističu Gallegly i Wexler, od neovisnosti 1992. dokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice u naporima za uspostavu mira i stabilnosti na Balkanu. Također aktivno podržava globalni rat protiv terorizma i širenje oružja za masovno uništenje. Posebno su istaknuli doprinos Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF).

Hrvatska dijeli zajedničku viziju euroatlantskih integracija sa zemljama regije, surađujući u različitim regionalnim inicijativama, poput partnerstva s Makedonijom i Albanijom u okvirima Jadranske povelje, navode u pismu.

Kongresnici su podsjetili i na kontinuiranu podršku parlamenta SAD za proširenje NATO-a, izraženu 2005. u kongresnoj rezoluciji 529 kojom se preporuča primanje Hrvatske u članstvo NATO saveza.

"Hrvatska je pokazala i volju i sposobnost da preuzme odgovornosti pridruživanja NATO-u i pokazat će da aktivno pridonosi kolektivnoj obrani i sveukupnoj misiji NATO-a", zaključila su dvojica američkih parlamentaraca.

Istovjetno pismu uputili su 20. listopada i ministru obrane Donaldu Rumsfeldu, koji tada još nije bio u ostavci.

Uredništvo Hine

(Hina) xdh ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙