FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: suđenje zbog preprodaje apartmana u Pirovcu

ŠIBENIK, 16. studenog 2006. (Hina) - Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje Jozefu Heffneru iz Novog Sada, optuženom za kažnjivo djelo prijevare na štetu oko 200 vlasnika apartmana u Pirovcu.
ŠIBENIK, 16. studenog 2006. (Hina) - Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje Jozefu Heffneru iz Novog Sada, optuženom za kažnjivo djelo prijevare na štetu oko 200 vlasnika apartmana u Pirovcu.

Heffner je 2004. na šibenskom sudu osuđen u odsutnosti na 10 godina zatvora, njegova supruga Ilonka u odsutnosti na šest, a pomagač Krunoslav Katavić na tri godine zatvora. Oboje su još u bijegu.

Heffner je također bio u bijegu, dok ga u lipnju ove godine madžarsko pravosuđe nije izručilo Hrvatskoj. Od tada je u pritvoru, a na njegov zahtjev sudski postupak je obnovljen.

Danas je na Općinskom sudu svjedočio prvi stečajni upravitelj Heffnerova poduzeća Jadraninvesta Marko Pavlić koji je rekao da je njegov mandat trajao samo dva mjeseca, jer se morao s tog mjesta povući zbog bolesti.

U dva mjeseca nije komisijski popisana imovina Jadraninvesta, ali je Pavlić svjedočio da je na osnovi uvida u dostupnu dokumentaciju i obilaska dijela imovine u Pirovcu stekao dojam da su se dugovi vjerovnicima mogli podmiriti. Pavlić je dodao da je u razgovorima s nadležnim službama doznao da je dio zgrada u Pirovcu na popisu za rušenje, jer nisu sagrađeni u skladu s građevnom dokumentacijom.

Poduzeće Jadraninvest u Heffnerovu vlasništvu bilo je izvođač radova na oko 600 apartmana, koji su podignuti do kraja 80-ih godina u Pirovcu. Investitori izgradnje, a samim time i vlasnici stanova po sustavu ključ u ruke, bili su većinom građani s područja bivše Jugoslavije, a među njima bilo je mnogo državljana Srbije i Crne gore.

Koristeći se ratnim stanjem u Hrvatskoj sve do 1998., Heffner je preprodavao pirovačke apartmane većinom hrvatskim državljanima. U međuvremenu je od 600 apartmana u Pirovcu srušeno oko 200, jer su bili bespravno sagrađeni.

U dosadašnjem suđenju svjedočio je i Josip Han, drugi stečajni upravitelj Jadraninvesta.

On je rekao da je u stečajnom postupku zaprimio oko 480 zahtjeva vlasnika apartmana u Pirovcu i Pakoštanima koji su potraživali novac za koji su prevareni. Po njegovu svjedočenju u stečajnoj su masi bila tri građevna zemljišta u Pirovcu sa srušenim bespravnim zgradama, a izgrađeni apartmani nisu bili dio te mase.

Suđenje se nastavlja 11. i 12. prosinca saslušanjem novih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙