FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Napredak zemalja jugoistočne Europe - poticaj u približavanju EU

MILOČER, Crna Gora, 16. studenog 2006. (Hina) - Sve zemlje jugoistočne Europe postigle su napredak u proteklom razdoblju i to predstavlja poticaj za daljnje aktivnosti u približavanju Europskoj uniji, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, sudjelujući u četvrtak u crnogorskom ljetovalištu Miločer, u blizini Budve, na Regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Europe.
MILOČER, Crna Gora, 16. studenog 2006. (Hina) - Sve zemlje jugoistočne Europe postigle su napredak u proteklom razdoblju i to predstavlja poticaj za daljnje aktivnosti u približavanju Europskoj uniji, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, sudjelujući u četvrtak u crnogorskom ljetovalištu Miločer, u blizini Budve, na Regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Europe.

"Za našu regiju koja prolazi kroz tranziciju, izuzetno je važno što postoji ogromna volja za reformama. Regiju treba dovesti do tog stupnja da bude kompatibilna s drugim članicama Europske unije", kazao je Mesić govoreći drugog dana foruma na predsjedničkoj sjednici.

"Našu regiju treba europeizirati, ne zbog Europe, već zbog nas samih. Jer europski koncept je koncept mira", naglasio je Mesić i zaključio da treba nastaviti s reformama kako na gospodarskom, tako i na multikonfesionalnom i multietničkom planu.

Drugog dana održavanja Regionalnog ekonomskog foruma jugoistočne Europe, koji je u srijedu i četvrtak u Miločeru okupio poslovne ljude i uglednike iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije, u radu skupa sudjelovali su i predsjednici zemalja regije.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kao službeni pokrovitelj skupa, zahvalio je predsjednicima Hrvatske Stjepanu Mesiću, Slovenije Janezu Drnovšeku, predsjedavajućem predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću i zamjeniku predsjednika Bugarske Angelu Marinu što su svojim prisustvom ovom skupu dali veliko značenje unapređivanju međusobnim odnosima i perspektivama zemalja regije. Također izvijestio skup o spriječenosti predsjednika Albanije i Makedonije da zbog ranije preuzetih obaveza sudjeluju na sjednici.

Predsjednik Regionalnog ekonomskog foruma Bogić Bogićević kazao je da zemlje jugoistočne Europe na putu ka EU čeka težak ali savladiv put.

"Europa je logičan put i ključ za zemlje regije, ali se do nje ne dolazi ako smo nepovezani i podijeljeni", rekao je Bogićević ističući da jačanje regionalne saradnje treba biti zajednički cilj oko kojega se moraju svi truditi, a ne pasivno čekati nametnuta rješenja i obveze.

Na predsjedničkoj sjednici crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je kako je puni državni suverenitet Crne Gore bio uvjet njena ekonomskog napretka, što pokazuju i rezultati za ovih pola godine njene neovisnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović govorio je o ubrzanom procesu privatizacije u toj državi, njenim perspektivama i volji za suradnjom u regiji, dok je zamjenik predsjednika Bugarske Angel Marin upoznao skup s naporima svoje zemlje u približavanju Evropskoj uniji.

Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek ustvrdio je kako bi sve republike bivše Jugoslavije danas bile u EU da je bilo više volje za dijalogom, a Europskoj uniji je preporučio da bude "manje egoistična".

Stručnjakinja Svjetskog ekonomskog foruma Margareta Drzeniek uvodno je govorila o mjestu regije u globalnoj ekonomiji, istaknuvši kako su Srbija i Crna Gora postigle u prošloj godini napredak na području konkurentnosti, zauzevši 85. mjesto na svjetskoj listi konkurentnosti, od ukupno 117 zemlja, koju je nedavno objavio Svjetski ekonomski forum.

Među zemljama regije Srbija i Crna Gora nalaze se na šestom mjestu, prije Albanije i BiH, a poslije Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Makedonije. Prema riječima Drzeniek, te dvije zemlje još moraju raditi na poboljšaju infrastrukture i funkcioniranja javnih i privatnih institucija.

Prvog dana foruma, u srijedu, razgovaralo se o konkurentnosti i partnerstvu na putu ka Europskoj uniji, preprekama za ostvarivanje regionalnog ekonomskog povezivanja, prometnoj infrastrukturi, telekomunikacijama, energetskom i tržištima kapitala u regiji.

Regionalni ekonomski forum jugoistočne Europe nevladina je inicijativa koja ima za cilj okupiti poslovne ljude i uglednike iz zemalja regije s ciljem razmjene iskustava i ideja koje bi mogle pridonijeti ubrzavanju i olakšanju procesa integracije ovih zemalja u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙