FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abramoff počeo služiti kaznu u zatvoru u Marylandu

WASHINGTON,15. studenoga(Hina) - Američki lobist Jack Abramoff, osuđen na pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog trgovanja utjecajem u Washingtonu uz podmićivanje kongresnika i senatora skupim poklonima, egzotičnim putovanjima i donacijama za predizborne kampanje, u srijedu se javio na odsluženje zatvorske kazne u Marylandu.
WASHINGTON,15. studenoga(Hina) - Američki lobist Jack Abramoff, osuđen na pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog trgovanja utjecajem u Washingtonu uz podmićivanje kongresnika i senatora skupim poklonima, egzotičnim putovanjima i donacijama za predizborne kampanje, u srijedu se javio na odsluženje zatvorske kazne u Marylandu.

Abramoff je stigao u zatvor poluotvorenog tipa Cumberland, zaobišavši novinare i fotoreportere koji su ga čekali, a zatvorske vlasti objavile su kratko priopćenje kojim je potvrđen njegov prijem.

U zatvoru Cumberland je oko 330 zatvorenika, s prosjekom kazne od šest godina, a većina je osuđena za kaznene djela povezana s drogom. Abramoff je dobio broj 27593-112 i smješten je u zajedničku sobu s još pet zatvorenika, i određen da radi u kuhinji, te kao vodoinstalater i ličilac.

Minstarstvo pravosuđa je objavilo kako je zatvor Cumberland odabran zbog blizine Washingtona, jer će istražitelji posjećivati Abramoffa u nastavku istrage o korupcijskoj "hobotnici" u američkom Kongresu.

Abramoff je bio vlasnik dva restorana u centru Washingtona i najskupljih loža na sportskim stadionima, pa su se kongresnici i senatori rado odazivali njegovim pozivima. Pored pravomoćne presude za korupciju i prijevaru, koja uključuje i skandal s kasinom SunCruz na Floridi, Abramoffa čeka još jedna presuda u kojoj bi mogao dobiti i više od 10 godina zatvora, za slučaj korupcije u kojem je priznao krivnju.

U tom predmetu, u kojem je istraga vođena tri godine, jedan od optuženih je i bivši republikanski kongresmen Bob Ney koji je priznao krivnju i osuđen je na 27 mjeseci zatvora. Utvrđeno je kako je od Abramoffa kroz razne poklone i donacije primio više od 170 tisuća dolara.

Bivši glavni prokurist Bijele kuće David Safavian u istom je predmetu osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog laganja o svojim poslovima s Abramoffom.

Trojica bivših pomoćnika Toma DeLayja, nekadašnjeg čelnika republikanske većine u Kongresu, kao i Roger Stillwell, bivši dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova, također su u kolovozu priznali krivnju za neprijavljivanje poklona koje su primili od Abramoffa.

Tom DeLaya, koji je vodio republikance u Kongresu od 1999. do 2005., najnoviji Newsweek označava kao čovjeka koji je uveo "novu drskost" u igru s lobistima, pa su oni uskoro viđani kako sjede u prostorijama kongresnih odbora i pišu zakonske prijedloge.

Rast utjecaja lobista vidljiv je iz činjenice da im se broj udvostručio od 2000. do 2006. i da ih danas ima oko 37.000, među kojima je i oko stotinjak bivših zastupnika.

Drugi primjer, koji navodi Newsweek, odbijanje je predsjednika Ronalda Reagana 1987. da potpiše zakon o izgradnji autoceste jer je imao 152 stavke o odvajanju sredstava za određene lokalne svrhe, dok je predsjednik Bush 2005. potpisao zakon o prometnoj infrastrukturi sa 6.371 takvom stavkom.

Demokrati, koji su prošloga tjedna pobjedili republikance na izborima za Predstavnički dom i Senat, među prioritete svog izbornog programa uvrstili su "pošteno i transparentno vladanje", etičke reforme i ukidanje kulture korupcije na Capitoll Hillu te presijecanje veza između lobista i zastupnika.

Lobističke tvrtke ne pokazuju zabrinutost zbog tih najava, već preko "headhuntera" regrutiraju one koji su bliski demokratima i izrađuju analize mjera koje njihovi klijenti mogu očekivati od demokratskog Kongresa, kako to primjerice rade u Patton Bogsu, Tngour Simpson Holsclawu, Bryan Cave Strategies i drugima tvrtkama, piše u srijedu "The New York Times".

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙