FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAŽNA OBAVIJEST: ISPRAVAK VIJESTI HNA 2744 "Bildt: Hrvatska bi mogla..."

ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest HNA2744 "Bildt: Hrvatska bi mogla u EU u skladu s planovima svoje Vlade" u prvi odjeljak, tako da riječ "utorak" zamijene riječju "srijedu".

Ispravak vijesti br. 2744

ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest HNA2744 "Bildt: Hrvatska bi mogla u EU u skladu s planovima svoje Vlade" u prvi odjeljak, tako da riječ "utorak" zamijene riječju "srijedu".

ISPRAVNO taj odjeljak glasi: "Švedska Hrvatskoj želi pomoći i pridonijeti ubrzanju procesa njezina pristupa Europskoj uniji, koji bi mogao biti okončan u skladu s rokovima koje spominje hrvatska Vlada, rekao je u SRIJEDU u Zagrebu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović."

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti:

ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - Švedska Hrvatskoj želi pomoći i pridonijeti ubrzanju procesa njezina pristupa Europskoj uniji, koji bi mogao biti okončan u skladu s rokovima koje spominje hrvatska Vlada, rekao je u srijedu u Zagrebu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Bildt je u ime svoje zemlje rekao kako se "raduje trenutku kad će Hrvatska postati članicom EU", nakon čega će dvije zemlje imati "još i bliskiji politički dijalog o raznim temama o kojima se zajednički raspravlja u EU".

Švedska oduvijek čvrsto i odlučno podupire proširenje EU, naglasio je Bildt, napomenuvši kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je njegova zemlja članicom unije postala razmjerno nedavno, 1995.

"Zato smatram važnim da se, osobito u ovim trenucima kad se unutar EU pojavljuju određena neodlučnost i oklijevanje, da se jasno i glasno zauzmemo za širenje EU", kazao je švedski ministar.

"Mi pružamo pomoć i želimo pridonijeti ubrzanju procesa pristupa Hrvatske uniji i optimistični smo oko toga da on može biti dovršen u skladu s rokovima o kojima raspravlja hrvatska Vlada. Razgovarali smo o mogućnosti da Hrvatska, na ovaj ili onaj način, sudjeluje u idućim izborima za Europski parlament, predviđenim za lipanj 2009. godine", jer je to važno za Hrvatsku, za širu regiju i za EU, napomenuo je Bildt.

Bildt je spomenuo i povećanje švedskih ulaganja u Hrvatsku, prije svega u području komunikacija, pri čemu je ocijenio kako je "Ericsson Tesla vrlo uspješan, a Tele 2 je pridonio važnom ozračju konkurentnosti, na korist hrvatskih potrošača".

"Odnosi između Švedske i Hrvatske su vrlo dobri, a postajat će sve bolji", kazao je Carl Bildt.

Ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako Hrvatska iznimno cijeni potporu Švedske na putu njezina integriranja u EU, spomenuvši i vrlo konkretnu pomoć Švedske u području usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim i njegove provedbe.

"Najznačajniji projekti suradnje odvijaju se preko Švedske agencije za suradnju u međunarodnom razvoju (SIDA), zadužene za provedbu programa pomoći švedske vlade, a do kraja 2007. godine predviđena je provedba nekoliko projekata suradnje u iznosu od oko milijun eura", rekla je hrvatska minsitrica. Objasnila je kako ti programi pomoći obuhvaćaju projekte iz područja povratka izbjeglica, obnove ratom oštećene infrastrukture, zaštite ljudskih prava i promicanja demokracije, usklađivanja zakonodavstva i promicanja jednakosti spolova.

Gospodarske odnose ocijenila je također vrlo dobrima, ali i istaknula obostranu želju za njihovim daljnjim jačanjem i proširenjem.

"Drago mi je što mogu reći da je Hrvatska u prvih šest mjeseci, prvi put od 1995. godine, ostvarila uravnoteženu robnu razmjenu sa Švedskom," prije svega zahvaljujući suradnji u području brodogradnje, tako što Hrvatska švedskim naručiteljima isporučuje brodove i tankere, rekla je ministrica.

"Takve bi se isporuke trebale nastaviti i tijekom sljedećih godina", dodala je.

Ministrica Grabar-Kitarović potvrdila rast švedskih izravnih ulaganja u Hrvatsku, osobito u području telekomunikacija, otkrivši kako je Švedska trenutačno na 13. mjestu po razini ulaganja u Hrvatsku.

"Hrvatska ugošćuje i sve veći broj švedskih turista. Prošle ih je godine došlo gotovo 130 tisuća, što je povećanje od 45 posto u odnosu na godinu prije", rekla je ministrica, izrazivši uvjerenost da će se trend rasta dolazaka Šveđana u Hrvatsku nastaviti.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙