FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

SINGAPUR - Singapurski student ušao je u utorak u Guinnessovu knjigu rekorda napisavši za manje od 42 sekunde SMS poruku od 160 znakova. Ang Chuang Yang (19) otipkao je SMS za 41.52 sekunde oborivši tako raniji rekord Amerikanca Bena Cooka koji je u srpnju to učinio za 42.22 sekunde, objavio je organizator natjecanja tvrtka Singapore Telecommunications. Ang je kazao da mu je slijedeće godine cilj napisati SMS poruku za 39 sekundi, objasnivši kako je "tajna" u brzom pisanju poruka u tome da se koriste što veće tipke na tipkovnici mobitela.

FUENLABRADA - Gradsko vijeće španjolskog grada Fuenlabrade predložilo je da se ispravi seksizam na prometnim znakovima tako da ih polovica ubuduće sadrži ženske likove u suknjama i s kosom vezanom u rep. Taj grad južno od Madrida zamijenit će u roku godine dana sve stare i oštećene znakove te semafore. Vijeće je priopćilo da će na taj način ispraviti seksizam prema kojem su se na znakovima dosad prikazivale samo muškolike figure. Vijeće, koje će od proizvođača znakova zatražiti da unese potrebne promjene, tvrdi da to neće izazvati nikakav dodatni trošak.

PARIZ - Prvi satelit namijenjen isključivo traženju novih planeta izvan našeg sunčevog sustava bit će lansiran idućeg mjeseca, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). U okviru francuskog projekta nazvanog COROT u orbitu će se poslati teleskop sposoban nalaziti manje planete no što je do sada bilo moguće, među kojima i neke koji će biti kameniti i samo nekoliko puta veći od Zemlje, umjesto onih većih i plinovitih, rekla je Europska svemirska agencija u utorak. To će omogućiti znanstvenicima da predviđaju broj i vrstu planeta koji orbitiraju oko neke zvijezde, rekla je Europska svemirska agencija koja sudjeluje u projektu. Satelit treba biti lansiran 21. prosinca, a 2008. bi američka NASA trebala lansirati teleskop koji će moći detektirati planete veličine Zemlje u orbitama sličnim našoj, rekla je Europska svemirska agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙