FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahmadinedžad: Vrijeme radi za Iran

ZAGREB/TEHERAN , 14. studenog 2006. (Hina) - Vrijeme "radi za Iran" kada je riječ o razvoju njegova nuklearnog programa, izjavio je u utorak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila iranska televizija.
ZAGREB/TEHERAN , 14. studenog 2006. (Hina) - Vrijeme "radi za Iran" kada je riječ o razvoju njegova nuklearnog programa, izjavio je u utorak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila iranska televizija.

"Velike sile pokušale su spriječiti naš narod u postizanju njegova prava na posjedovanje nuklearnog goriva. No uz božju pomoć i otpor našeg naroda, Iran i dalje u potpunosti upravlja svojim nuklearnim resursima, a vrijeme radi za našu zemlju", rekao je iranski predsjednik, a prenio Reuters.

"Mnoge su zemlje prihvatile iransku politiku obogaćenja urana. Nadam se da ćemo ove godine imati veliku svečanost nuklearizacije zemlje. Mnogi su Amerikanci od mene tražili da s njima razgovaram o ovome problemu te da im razjasnim stajalište iranskog naroda. Uskoro ću im uputiti poruku", rekao je Ahmadinedžad, ne objasnivši o kakvoj je točno poruci riječ.

Američka administracija pod stalnim je pritiskom međunarodne zajednice koja traži njezinu izravnu suradnju s Teheranom na poboljšanju sigurnosnih pitanja s Irakom, podsjetio je France presse.

Iranski je predsjednik također rekao kako je spreman razgovarati sa SAD-om ukoliko dođe do bilo kakvih izmjena u stajalištu Washingtona. "Od početka smo govorili kako smo spremni razgovarati s američkom vladom, no pod određenim uvjetima", kazao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare.

"Kada kažem 'uvjeti' mislim na stajališta američke vlade. Ako Amerikanci izmijene svoje ponašanje, s njima ćemo pregovarati kao i s drugima."

U svibnju je Ahmadinedžad američkom predsjedniku Bushu poslao pismo na 18 stranica u kojemu kritizira američku politiku, no nije dobio službeni odgovor. Bush je pismo ocijenio "zanimljivim".

Među ostalim, Ahmadinedžad je na pitanje o ranije najavljenoj informaciji da će se do ožujka 2007. postaviti 3.000 centrifuga, odgovorio kako je krajnji cilj Irana postavljanje 60.000 centrifuga koje će poslužiti za proizvodnju nuklearne energije u civilne svrhe, unatoč sankcijama.

Pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, te Njemačka, razmatraju plan rezolucije koju pripremaju Europljani te namjeravaju nametnuti sankcije protiv iranskog nuklearnog i balističkog programa nakon što je ta zemlja odbila suspendirati proces obogaćenja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙