FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački državni sud odbacio zahtjev NATO-a za premještanjem vojnika u Afganistanu

BERLIN, 14. studenog 2006. (Hina) - Njemački državni sud odbacio je zahtjev NATO saveza za premještanjem postrojbi Bundeswehra iz sjevernog u mnogo nemirniji južni Afganistan, prenosi njemački tisak u utorak.
BERLIN, 14. studenog 2006. (Hina) - Njemački državni sud odbacio je zahtjev NATO saveza za premještanjem postrojbi Bundeswehra iz sjevernog u mnogo nemirniji južni Afganistan, prenosi njemački tisak u utorak.

"Bundeswehr u Afganistanu ostaje tamo gdje je", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel za medije. Ona je naglasila da Bundeswehr ima mandat pomoći u stabilizaciji sjevernog Afganistana i da će pri tomu i ostati.

Protiv promjene mandata vojnika Bundeswehra izjasnili su se i ostali dijelovi njemačkog državnog vrha.

"U sklopu ISAF mandata Bundeswehra nisu predviđene borbene akcije i pri tomu ostajemo", izjavio je državni tajnik u ministarstvu obrane Christian Schmidt za dnevnik "Mitteldeutsche Zeitung". On je najavio da "neće biti akcija izvan mandata".

I vodstvo Bundeswehrverbanda, udruge koja skrbi za članove Bundeswehra, odbacilo je premještanje njemačkih vojnika u južni dio Afganistana, gdje se svakodnevno vode borbe s pobunjenicima.

"Njemački vojnici u Afganistanu nisu ni obučeni niti opremljeni za oružane sukobe s talibanima", rekao je Ulrich Kirch, potpredsjednik Bundeswehrverbanda za dnevnik "Freie Presse".

Potpredsjednik zastupničkog kluba vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU Andreas Schockenhoff smatra da Njemačka ne može reagirati na svaki zahtjev NATO saveza.

Premještanje snaga Bundeswehra odbacila je i vodeća oporbena stranka Liberalno demokratska stranka (FDP).

Premiještanje vojnika Bundeswehra na jug Afganistana zasad nije odbacila jedino vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD). SPD-ov glasnogovornik za obrambena pitanja Hans Peter Bartels doduše smatra da misija ISAF-a nije vođenje borbi, ali da ako do njih dođe ne treba izmicati.

"Naša je zadaća stabilizacija Afganistana i u to spada da uskačemo u pomoć partnerima u nevolji. Mislim da je nemoguće zadržati sadašnju poziciju opravdavajući se da nam je to preopasno", zaključio je Bartels.

Iako od NATO saveza još nije došao službeni zahtjev za premještanjem vojnika Bundeswehra, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer je u razgovoru za medije kazao da radi bolje oružane učinkovitosti treba doći do razmještaja savezničkih snaga u Afganistanu, što je shvaćeno kao zahtjev za razmještanje njemačkih vojnika koji do sada nisu bili razmještani u južne, opasnije djelove Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙