FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski pokazatelji pritisnuli europske burzovne indekse

LONDON, FRANKFURT, 14. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se spustile nadomak najnižih razina toga dana na tržištu po objavi lošijeg od očekivanja podatka o rastu bruto domaćeg proizvoda u eurozoni.
LONDON, FRANKFURT, 14. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se spustile nadomak najnižih razina toga dana na tržištu po objavi lošijeg od očekivanja podatka o rastu bruto domaćeg proizvoda u eurozoni.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,09 posto, na 6.188 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,2 posto, spustivši se na 6.380 bodova.

Na strani gubitnika našao se farmaceutski div Novartis, čije su dionice oslabile jedan posto pošto je izvijestio o kašnjenju izlaska na tržište svog ključnog lijeka za dijabetes Galvus. Među ostalim većim sektorima gubitnicima bio je bankarski i osiguravateljski.

Što se tiče gospodarskih pokazatelja, podatak o rastu gospodarstva eurozone od 0,5 posto u trećem tromjesečju pridonio je slabljenju dionica na europskim tržištima. Naime, rast BDP-a eurozone u tom je tromjesečju usporio u odnosu na prvih šest ovogodišnjih mjeseci i nešto je manji nego su ekonomisti predviđali.

Od značajnijih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a očekuju se podaci o inflaciji i prometu u maloprodaji, koji bi mogli dati smjernice vezane uz monetarnu politiku, odnosno hoće li američka središnja banka Fed zadržati još neko vrijeme kamatne stope na aktualnih 5,25 posto ili ih podizati.

Bilo je i dobitnika, među kojime se posebno isticao sektor telekoma. Pritom je britanski Vodafone zabilježio rast cijena dionica od jedan posto po objavi polugodišnjih zarada koje su nadmašile očekivanja. Od ostalih pripadnika tog sektora ojačale su još dionice španjolske Telefonice, nekih 0,5 posto, i Telekom Austria, za dva posto. Obje su svojim poslovnim rezultatima inspirirale ulagače.

"Zarade telekom operatera bile su u skladu ili bolje od očekivanja, a nijedna kompanija nije razočarala, tako da je sve to u redu", kazao je Philippe Kiewiet de Jonge, analitičar u ABN AMRO Asset Mangementu.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je gotovo 1,7 posto nakon objave snažnijeg od očekivanog rasta japanskog gospodarstva u trećem tromjesečju, te je na zatvaranju iznosio 16.289 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙