FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska nakon lokalnih izbora: birači kaznili vladajuću desnicu

ZAGREB/VARŠAVA, 13. studenog 2006. (Hina) - Poljski birači kaznili su konzervativnu vladajuću desnicu birajući u nedjelju zastupnike oporbenih liberala i socijaldemokrata u tijela lokalne uprave, piše u ponedjeljak francuska agencija AFP.
ZAGREB/VARŠAVA, 13. studenog 2006. (Hina) - Poljski birači kaznili su konzervativnu vladajuću desnicu birajući u nedjelju zastupnike oporbenih liberala i socijaldemokrata u tijela lokalne uprave, piše u ponedjeljak francuska agencija AFP.

Još uvijek nepotpuni izborni rezultati potvrdili su prognoze uspjeha liberalne Građanske platforme (PO), ali i ljevice (socijaldemokrati) koji ulaskom u dosad nepojmljiv savez s antikomunističkim pokretom Solidarnost (centar) postaju treća politička sila u zemlji.

Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski nadao se dobrom ishodu za svoju stranku Pravo i pravednost (PiS) koju vodi s bratom Lechom, predsjednikom države, kako bi vratio stabilnu parlamentarnu većinu nakon što mu se u rujnu raspala vladajuća koalicija.

Međutim, skandal izazvan tajno snimljenim filmom u kojem premijerov pomoćnik pokušava ustupcima "kupiti" oporbenu zastupnicu potaknuo je ulične prosvjede u listopadu i utjecao na lokalne izbore.

U Varšavi je Građanska platforma osvojila apsolutnu većinu u gradskome vijeću, a to se dogodilo i u Wroclawu i u Krakovu.

Kad je pak riječ o izboru gradonačelnika, koji se u Poljskoj biraju izravno, kandidat PO-a pobijedio je sa 61 posto glasova u prvome krugu u Gdanjsku.

U Krakovu i Poznanu oporbeni kandidati imaju izgleda pobijediti u drugome krugu 26. studenoga.

U Varšavi je najbolje prošao PiS-ov kandidat, bivši premijer Kazimierz Marcinkiewicz, s 38 posto glasova. Ali, vjerojatnije je da će ga u drugom krugu poraziti liberalka Hanna Gronkiewicz-Waltz (34 posto) jer se očekuje da će dobiti glasove kandidata ljevice Mareka Borowskog, koji je imao 20 posto u prvom krugu.

Ljevica je općenito ostvarila dobar uspjeh, godinu dana nakon što je na parlamentarnim izborima pretrpjela poraz, te je sada uspjela istisnuti populističku Samoobranu, koalicijskog partnera PiS-a. Lokalni su izbori nisu dobro prošli ni za ultrakatoličku Ligu poljskih obitelji (krajnja desnica), također članicu vladajuće koalicije, piše France presse.

Agencija citira analitičara Mikolaja Czesnika koji upozorava da je oporbena pobjeda i "paradoks". Tako bi "mogla ojačati vladajuća koaliciju jer će više strahovati od prijevremenih izbora, dok oporba nema dovoljnu većinu da ih nametne".

Liberali su već u nedjelju navečer slavili pobjedu, ali je premijer Jaroslaw Kaczynski nastojao minimalizirati neuspjeh PiS-a pa je strateg njegove stranke Adam Bielan izjavio da su PiS i PO "igrali s0:0".

BBC bilježi da će se rezultati lokalnih izbora odraziti na to kako će se trošiti milijarde eura iz fondova Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙