FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drobnjak zadovoljan izvješćem Europske komisije o napretku Hrvatske

BRUXELLES,8. studenoga (Hina) - Glavni hrvatski pregovarač za pregovore s Europskom unijom Vladimir Drobnjak izrazio je zadovoljstvo godišnjim izvješćem o napretku Hrvatske, koji je u srijedu objavila Europska komisija.
BRUXELLES,8. studenoga (Hina) - Glavni hrvatski pregovarač za pregovore s Europskom unijom Vladimir Drobnjak izrazio je zadovoljstvo godišnjim izvješćem o napretku Hrvatske, koji je u srijedu objavila Europska komisija.

"Posebni razlog za zadovoljstvo jest činjenica da je napredak zabilježen u svim područjima i u ukupnoj mjeri koja potvrđuje uzlazni trend u približavanju Hrvatske EU-u. To se posebno odnosi na potvrdu ispunjavanja političkih kriterija, kao i na ponovljenu ocjenu da se Hrvatska može smatrati djelotvornim tržišnim gospodarstvom", rekao je Drobnjak.

Drobnjak ističe da je izvješće u skladu s porukama koje Komisija upućuje od početka pregovora te da sve izrečene primjedbe treba uzeti ozbiljno, kao poticaj i kao smjernicu daljnjim reformama koje su uvjet pristupanja Uniji.

"Izvješće predstavlja dobru osnovu za daljnje pregovore o pristupanju. Osobito je važna procjena EK da je Hrvatska 'poboljšala svoju sposobnost da preuzme obveze članstva'. Zadovoljni smo da je napredak zabilježen i u svim poglavljima za koja smo predali naša pregovaračka stajališta, što potvrđuje naše upravne, zakonodavne i reformske potencijale. Izvješće ni na koji način ne dovodi u pitanje daljnji nastavak pregovora. Naprotiv, ono ukazuje na potrebne pravce djelovanja i objašnjava prioritete za iduću godinu", kaže hrvatski glavni pregovarač.

Glede dokumenta EK o strategiji proširenja EU, Drobnjak ističe da je za Hrvatsku osobito važno isticanje individualnog pristupa, kao i naglašavanje činjenice da EU treba "održati obećanja prema državama koje su već u procesu proširenja".

Glavni pregovarač dodaje da u prosudbi dokumenta treba voditi računa da se radi o preporukama EK državama članicama, te da tek treba vidjeti koji će biti konačni zaključci Europskog vijeća u prosincu.

(Hina) xsv ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙