FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK Zapadnom Balkanu: Nastavak reformi pretpostavka za približavanje EU-u

BRUXELLES,() - Europska komisija pozvala je u srijedu zemlje zapadnog Balkana da ubrzaju reforme i ispunjavaju obveze koje su pretpostavka za približavanje Uniji.
BRUXELLES,() - Europska komisija pozvala je u srijedu zemlje zapadnog Balkana da ubrzaju reforme i ispunjavaju obveze koje su pretpostavka za približavanje Uniji.

Komisija je u srijedu objavila redovito godišnje izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata te strategiju o proširenju.

Bosna i Hercegovina, koja je prije godinu počela pregovore o SSP-u, morat će za zaključivanje pregovora učiniti napredak u reformi policije i javne televizije te osigurati punu suradnju s Haškim sudom. Vlasti u BiH su pozvane da započnu reforme ustava kako bi se osiguralo odgovarajuće funkcioniranje države na državnoj i entitetskoj razini.

U izvješću za Makedoniju, koja ima kandidatski status, ali još nema datum početka pregovora, Komisija ističe da u zemlji nedostaje političke volje za borbu protiv korupcije.

Srbiji se zamjera to što još nije uhitila haškog optuženika, bivšeg ratnog vođu bosanskih Srba Ratka Mladića. Trenutačno zamrznuti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ostat će zamrznuti dok Srbija ne uspostavi punu suradnju s Haškim sudom, rekao je povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Srbija je pozvana da bude konstruktivna u rješavanju konačnog statusa Kosova.

Povjerenik Rehn je rekao da status Kosova treba biti politički i pravno jasan, a u svakom slučaju Kosovo treba imati ovlasti za zaključivanje ugovora, što je uvjet za početak pregovora o SSP-u. Komisija smatra da su pregovori o statusu Kosova, koji se nalazi pod međunarodnom upravom, u drugi plan stavili provedbu reformi.

Kao glavni izazovi za Crnu Goru, Komisija navodi jačanje administrativnih kapaciteta, jačanje pravosuđa te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U Albaniji nedostaje suglasnosti između vlade i oporbe oko potrebe provođenja nužnih reformi, ističe Komisija.

(Hina) xsv ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙