FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pučki pravobranitelj: svim građanima se ne jamči pravo na pristup pravosuđu

ZAGREB, 7. studenog 2006. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je Ministarstvo pravosuđa na potrebu hitnog donošenja zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i izmjenu Zakona o odvjetništvu kako bi se svim građanima zajamčilo pravo na pristup pravosuđu, što, po njegovom mišljenju, sada nije slučaj.
ZAGREB, 7. studenog 2006. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je Ministarstvo pravosuđa na potrebu hitnog donošenja zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i izmjenu Zakona o odvjetništvu kako bi se svim građanima zajamčilo pravo na pristup pravosuđu, što, po njegovom mišljenju, sada nije slučaj.

U pismu, koje je jučer uputio ministrici pravosuđa Ani Lovrin, pučki pravobranitelj upozorava na ozbiljne povrede prava građana jer zakonsko uređenje besplatne pravne pomoći ne jamči svim građanima pravo na pristup pravosuđu bez obzira na njihov ekonomski ili socijalni položaj.

Malčić smatra da postojeća regulativa najslabijima i najsiromašnijima u praksi bitno otežava i onemogućuje ostvarivanje temeljnih ustavnih prava na pristup pravosuđu, pa i na jednakost pred zakonom.

"Brojni su slučajevi kada građani ne ostvaruju prava koja im pripadaju ili pak gube prava ili imovinu samo zbog nedostupnosti pravne pomoći. Takve situacije pojedinci obilato i beskrupulozno koriste, nerijetko i uz pomoć službenih osoba i u upravi i u pravosuđu", piše Malčić.

Pučki pravobranitelj upozorava da je nužno hitno donijeti zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se potrebna sredstva mogla osigurati već u proračunu za 2007. te stoga poziva Ministarstvo da što prije u saborsku proceduru uputi nacrt zakona.

Po Malčićevoj ocjeni, pristup pravosuđu otežavaju i odredbe Zakona o odvjetništvu, čije posljedice se očituju u neprimjerenoj visini i načinu obračuna odvjetničkih tarifa.

"Autonomnost odvjetništva koje prema Zakonu o odvjetništvu putem Hrvatske odvjetničke komore (HOK) samostalno uređuje odvjetničke tarife dovela je do modela određivanja cijena odvjetničkih usluga koje ne ne poznaje ni jedan europski sustav", kaže Malčić. Smatra da je taj model rezultirao s jedne strane neprimjereno visokom cijenom odvjetničkih usluga, često nedostupnih velikom broju građana, a s druge strane odsustvom potrebne konkurencije među odvjetnicima, što ne doprinosi poboljšanju kvalitete rada odvjetništva.

Zbog svega toga pučki pravobranitelj predlaže Ministarstvu pravosuđa da bez odgađanja pripremi nacrt izmjena Zakona o odvjetništvu kojim bi se cijene odvjetničkih usluga određivale prema jednom od dva temeljna europska modela - putem slobodnog ugovaranja nagrada između odvjetnika i stranke ili propisivanjem fiksne, odnosno preporučene tarife.

Malčić smatra da bi izmjenama Zakona trebalo predvidjeti i učinkovita pravna sredstva za zaštitu građana od nesavjesnog i lošeg rada odvjetnika, budući da, kako kaže, postojeći sustav kontrole u okviru HOK-a građanima ne pruža dovoljnu zaštitu. Pri tom upozorava da su javnosti poznati brojni slučajevi nestručnog i nesavjesnog rada odvjetnika na štetu stranaka, a koji nikada nisu sankcionirani.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić na kraju pisma ministrici Ani Lovrin naglašava kako bolji sustav odvjetništva i pravne pomoći može doprinijeti i unapređenju stanja u pravosuđu u pogledu duljine trajanja sudskih postupaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙