FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: "Dani hrvatskog osiguranja 2006."

OPATIJA, 6. studenoga 2006. (Hina) - Promjene zakona su skupe i ne doprinose stabilnosti i napretku, pa iak o će sljedeća godina biti posvećena prilagodbama Europskoj uniji, apeliram za što manje promjena zakona, kazao je otvarajući "Dane hrvatskog osiguranja" predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.
OPATIJA, 6. studenoga 2006. (Hina) -

Na dvodnevnim "Danima hrvatskog osiguranja", koji su danas započeli u Opatiji, sudjeluje oko 200 predstavnika domaćih i inozemnih osiguravateljskih kuća, državnih institucija i stručnjaka s područja osiguranja.

Teme ovogodišnje Konferencije su novosti i aktualna pitanja na hrvatskom osiguravateljnom tržištu - novi zakonodavni okvir, usklađenost domaćeg zakonodavstva s regulativom EU, trendovi na domaćem tržištu, uloga nove regulatorne agencije HANFA-e.

Raspravljat će se i o prijevarama u osiguranju koje se procjenjuju na oko 370 milijuna kuna, što je više od ukupne dobiti hrvatske osiguravateljne industrije.

Promjene zakona su skupe i ne doprinose stabilnosti i napretku, pa iako će sljedeća godina biti posvećena prilagodbama Europskoj uniji, apeliram za što manje promjena zakona, kazao je otvarajući "Dane hrvatskog osiguranja" predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Naglasio je da je dobro što je oko 60 posto kapitala osiguravajućih društava u hrvatskom vlasništvu, za razliku od banaka, jer da vlasništvo utječe na to hoće li se odluke donositi u zemlji ili u inozemstvu.

Ocijenio je da je lošim što u osiguranju dominiraju leasing društva te da je veliki udjel leasinga "odraz koncepta po kojemu se živi od raspodjele, a ne od stjecanja, što pak pripada u ekonomiju socijalizma", dodavši da to osiguravatelje ipak ne bi trebalo zabrinjavati.

Pomoćnik ministra financija Vedran Duvnjak kazao je da, iako je bilo zahtjeva za izmjenama Zakona o osiguranju, taj zakon omogućuje značajan iskorak u sustavu osiguranja, stvara preduvjete za ulazak na tržište EU, za financijsku stabilnost osiguravatelja i zaštitu osiguranika. Naglasio je da Zakon o osiguranju i niz drugih zakona stvaraju pravni okvir financijskog sustava Hrvatske te da je Europska komisija u tom dijelu pozitivno ocijenila njen napredak i nije utvrdila ograničenja koja bi se morala ispravljati.

Istaknuo je da se sada, nakon donošenja Zakona o osiguranju, osiguravatelji, s izvješćima o usklađivanju svoga poslovanja, nalaze pred Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga te da vjeruje da će i taj dio razvoja biti uspješno savladan.

Duvnjak je rekao da financijske pokazatelje poslovanja osiguravatelja nije iznio stoga jer, među ostalim, "iza premija osiguranja stoje obveze osiguravatelja prema osiguranicima" te da "trka za premijama i novim osiguranicima ne znači korak naprijed".

Društva za osiguranje dionička su društva s ciljem dobiti, ali ne na štetu osiguranja i osiguranika nego s ciljem stvaranja konkurentnih prednosti, znanja upravljanja rizicima, imovinom ili ljudskim resursima, rekao je.

Najavio je da će u drugoj fazi restrukturiranja financijskog sektora biti donešen niz novih zakona, čiji je cilj ne samo ispunjavanje obveza prema EU nego uspostavljanje kvalitetnog pravnog okvira, stabilnosti poslovanja i zaštite potrošača te omogućavanje prihvaćanja izazova tržišta EU.

"Dane hrvatskog osiguranja" organizirao je Sektor za bankarstvo i druge financijske ustanove Hrvatske gospodarske komore.

(Hina) xhsup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙