FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović idući tjedan u službenom posjetu Rusiji

ZAGREB, 5. studenog 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović
ZAGREB, 5. studenog 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović

će od utorka boraviti u trodnevnom službenom posjetu Ruskoj Federaciji na poziv šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Kako se očekuje, Grabar-Kitarović i Lavrov će u Moskvi razgovarati o bilateralnim odnosima Hrvatske i Rusije posebice suradnji na području gospodarstva, energetike, sigurnosti, znanosti i kulture, zatim o stanju u jugoistočnoj Europi i aktualnim međunarodnim pitanjima.

Jedna od tema njihova razgovora bit će vjerojatno i realizacija Sporazuma o klirinškom dugu, potpisanog u srpnju ove godine, prema kojem će Rusija isporučiti Hrvatskoj robe visoke tehnologije kao što su dijelovi za plinske termoelektrane i višenamjenski helikopteri.

Grabar-Kitarović će se susresti i s opunomoćenim predstavnikom predsjednika Ruske Federacije za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom kao i s predsjednikom Državne Dume (donji dom parlamenta) Borisom Grizlovom.

Ministrica će također održati predavanje na Diplomatskoj akademiji ruskog MVP-a na temu "Izazovi pred Republikom Hrvatskom i ostalim državama jugositočne Europe u procesu euroatlantskih integracija".

U Sankt Peterburgu će se u četvrtak sastati s predstavnicima lokalnih vlasti.

Dužnosnici i gospodarstvenici dviju zemalja ocjenjuju da dobre političke odnose između Hrvatske i Rusije ne prati odgovarajuća razina gospodarske suradnje. Iako robna razmjena bilježi trend rasta, radi se prvenstveno o ruskom izvozu u Hrvatsku, uz hrvatski deficit. Hrvatsku ne zadovoljava ni struktura robne razmjene i stoga je njezin cilj povećati i proširiti ponudu, posebno u sektoru farmaceutske industrije, prehrambene i tekstilne industrije, kao i građevinarstva. Stoga će u okviru ovog posjeta hrvatski gospodarstvenici, među kojima predstavnici tvrtki Kraš, Luka Rijeka, Zlatna igla, Linex, koji putuju s ministricom, razgovarati o mogućnostima suradnje sa svojim ruskim kolegama.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u prosincu 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙