FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gaza: Poginulo devet Palestinaca

GAZA, 4. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Devet je Palestinaca i jedna 12-godišnja djevojčica poginulo u subotu u ofenzivi izraelske vojske na pojasu Gaze, a palestinski je predsjednik Mahmud Abas zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.
GAZA, 4. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Devet je Palestinaca i jedna 12-godišnja djevojčica poginulo u subotu u ofenzivi izraelske vojske na pojasu Gaze, a palestinski je predsjednik Mahmud Abas zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Osim devet ubijenih Palestinaca, među kojima je pet militanta, 19 je osoba ozlijeđeno, većinom u izraelskim zračnim napadima. Tijekom večeri jednu je 12-godišnju djevojčicu ubio izraelski snajperist. Izraelska je vojska objavila da je vojnik ciljao naoružanog muškarca, ali da je djevojčica naišla slučajno.

U četiri dana koliko traje izraelska operacija na pojasu Gaze ubijena su 44 Palestinca, od kojih je 21 palestinski militant.

"Abas je poslao pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a i traži hitan sastanak tog tijela kako bi se razmotrila tragična situacija koju je izazvala izraelska agresija na pojas Gaze", kazao je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

"Izrael govori o samoobrani ali zapravo traži eskalaciju kako bi naštetio palestinskim naporima uloženima za rješavanje političke krize", dodao je.

Istovremeno je izraelski ministar vanjskih poslova Mahmud Zahar, inače član Hamasa, izjavio za egipatsku novinsku agenciju da bi izraelska operacija na pojasu Gaze mogla štetiti životu otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita te oduljiti njegovo oslobađanje.

"Agresija bi mogla uzeti život Gilada Shalita", kazao je Zahar, dajući naslutiti da bi se izraelski vojnik mogao nalaziti u zonama koje Izraelci bombardiraju.

Dodao je ta operacija neće oslabiti otpor Hamasa. "Nemamo što izgubiti. Naše su žene i djeca već godinama u zatvoru", istaknuo je.

Izrael tvrdi da je cilj njegove operacije, u kojoj je grad Beit Hanoun na pojasu Gaze poptuno okupiran, pritisak na militantne skupine te da ih se spriječi da ispaljuju rakete na Izrael.

Naime, samo u subotu su Palestinci ispalili sedam raketa na jug Izraela, no u tim napadima nitko nije ranjen.

Jedna od tih raketa ručne izrade uništila je kuću u kibucu Saar blizu pojasa Gaze, dok je šest ostalih raketa palo na prazan teren također blizu granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙