FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Školska knjiga" obilježila Tadijanovićev 101. rođendan

ZAGREB, 4. studenog 2006. (Hina) - Bard hrvatskoga pjesništva Dragutin Tadijanović, primajući opsežnu knjigu "Sabrana pisma" što ju je u povodu njegova rođendana tiskala "Školska knjiga", rekao je da mu je to najdraži dar za 101. rođendan.
ZAGREB, 4. studenog 2006. (Hina) - Bard hrvatskoga pjesništva Dragutin Tadijanović, primajući opsežnu knjigu "Sabrana pisma" što ju je u povodu njegova rođendana tiskala "Školska knjiga", rekao je da mu je to najdraži dar za 101. rođendan.

Predsjednik Uprave "Školske knjige" Ante Žužul na večerašnjoj je prigodnoj svečanosti uručio Tadijanoviću poseban primjerak tog izdanja tiskan na biblijskom papiru te je tako ispunio obećanje dano pjesniku prošle godine. U knjizi na 1344 stranice nalazi se 1869 pisama i razglednica koje je od 1922. do 2005. slao svojim prijateljima, znancima ili poslovnim ljudima.

Uzbuđeni Tadijanović, pogledavši naslovnicu knjige, rekao je da mu je to i najmlađa i najstarija knjiga u kojoj je objavio gotovo 1500 pisama, a prvo je pismo napisao u 17. godini.

Nije mogao skriti zadovoljstvo tako vrijednim izdanjem, a rekao je kako je brižno čuvao i sačuvao sva pisma od daleke godine 1922. do 2005. Zahvalio je "Školskoj knjizi", posebice predsjedniku Uprave Anti Žužulu i urednici Miroslavi Vučić, ističući da je ona vrhunski obavila urednički posao.

O važnosti sabranih pisama na današnjoj svečanosti u čast Tadiji govorio je akademik Tonko Maroević. Osim te knjige, predstavljena je i knjiga akademika Ive Frangeša "Moj Tadija", u kojoj su objavljeni autorovi eseji i interpretacije o Tadijanovićevu djelu. Pjesnik je tom prigodom rekao da će se uvijek sjećati nezaboravnih susreta i razgovora s akademikom Frangešom.

Slavljeniku je u ime Društva hrvatskih književnika čestitao predsjednik Stjepan Čuić, a u ime Razreda za književnost HAZU-a akademik Nikola Batušić, koji je tom prigodom rekao da se Tadijanovićev rođendan pretvorio u blagdan hrvatske književnosti i rođendansko slavlje svih s kojima je prijateljevao. "Tadija ima magičnu moć okupiti oko sebe ljude različitih uvjerenja i svjetonazora", istaknuo je.

Akademik Dubravko Jelčić također je rekao da je Tadijina riječ uvijek dobro došla te da je uvijek oduševljavala sve one koji ga znaju i koji su se susreli s njegovim djelom. Napomenuo je da će uskoro izići i treći zbornik radova HAZU-a o djelu Dragutina Tadijanovića koji obuhvaća razdoblje od godine 1990. do 1995.

Dragutin Tadijanović najstariji je hrvatski pjesnik i član HAZU-a, čiji je član od godine 1953. Tadijanovićeva pisma i pjesme čitali su dramski umjetnici Vedran Mlikota i Siniša Ružić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙