FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Festival književnosti uživo

ZAGREB, 3. studenog 2006. (Hina) - U organizaciji Hrvatskog P.E.N. centra i Hrvatskog društva pisaca večeras je u Zagrebu otvoren Međunarodni festival "Književnost uživo" koji je okupio 15-ak pisaca iz zemlje i inozemstva.
ZAGREB, 3. studenog 2006. (Hina) - U organizaciji Hrvatskog P.E.N. centra i Hrvatskog društva pisaca večeras je u Zagrebu otvoren Međunarodni festival "Književnost uživo" koji je okupio 15-ak pisaca iz zemlje i inozemstva.

Svaki pisac predstavljen je posebnom publikacijom s biografskim i bibliografskim podatcima te izborom tekstova na izvornom jeziku autora i na hrvatskom jeziku.

U ime Hrvatskog P.E.N. centra o tom festivalu, koji se treći put za redom održava u Zagrebu, govorili su predsjednik Hrvatskog P.E.N. centra Zvonko Maković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković, te direktorica Festivala Sibila Petlevski.

Hrvatskoj publici se večeras prva predstavila Joanne Leedom-Ackerman, američka književnica i potpredsjednica Svjetskog P.E.N.-a. Govorila je o smislu književnosti danas, o svojim iskustvima i angažmanu u brojnim međunarodnim udrugama koje se tiču zaštite ljudskih prava. Naglasila je kako joj je jedno životno iskustvo bilo i rad sa skupinom stručnjaka na uspostavi mirovnog procesa u BiH.

Svoju motivaciju bavljenja ljudskim pravima objašnjavala je i vrlo ranim susretom s Afroamerikancima u Texasu, gdje je živjela od najranije mladosti. Istaknula je da je Amerika zemlja koja je utemeljena na idealima, ali da su vrlo brzo ti ideali došli u pitanje, a to se, primjerice, već moglo vidjeti na uspostavljanju ropstva u Americi, kazala je Ackerman.

Govorila je i o ulozi žena u današnjem društvu kao i o ženama u književnosti. Istaknula je da su žene dale veliki doprinos u književnosti te u svojom djelima vrlo hrabro progovorile o brojnim pitanjima, odnosno problemima današnjeg svijeta.

Joanne Leedom-Ackerman piše romane, kratke priče i bavi se novinarstvom.

O svom stvaralaštvu govorio je večeras i vodeći slovenski prozaist Drago Jančar. Njegovi romani i kratke priče prevedeni su i objavljeni na više europskih jezika, a drame, često su izvođene u inozemstvu, i ocijenjene su vrhuncem slovenske kazališne scene. Jančar je dobitnik i Herderove nagrade za književnost.

Izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na tom festivalu. Usporedio je književna događanja u Sloveniji i Hrvatskoj u posljednjih 15-ak godina. Jančar je ocijenio da je književna scena u Hrvatskoj puno življa i raznolikija, osobito kada je u pitanju izdavaštvo, te je pohvalio književne časopise i institucije koje se bave književnošću.

Festival se nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙