FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wisner u Beogradu: Rješenje za Kosovo do kraja godine

BEOGRAD, 31. listopada 2006. (Hina) - Posebni izaslanik SAD za Kosovo Frank Wisner razgovarao je u utorak u Beogradu s najvišim dužnosnicima Srbije o tijeku pregovora o budućem statusu Kosova naglasivši kako se SAD zalažu da do rješenja dođe do kraja ove godine.
BEOGRAD, 31. listopada 2006. (Hina) - Posebni izaslanik SAD za Kosovo Frank Wisner razgovarao je u utorak u Beogradu s najvišim dužnosnicima Srbije o tijeku pregovora o budućem statusu Kosova naglasivši kako se SAD zalažu da do rješenja dođe do kraja ove godine.

Prema priopćenju iz ureda predsjednika Borisa Tadića, srbijanski predsjednik je američkom diplomatu prenio kako "Srbija želi nastavak pregovaračkog procesa i da će se, kao i do sada, zalagati svim političkim sredstvima za postizanje sporazumnog i održivog rješenja za Kosovo i Metohiju".

Premijer Vojislav Koštunica rekao je u razgovoru s Wisnerom kako "poslije potvrđivanja Ustava Srbije, svako rješenje za budući status Kosova mora biti suglasno načelima međunarodnog prava i posebice Povelje UN koja jamči suverenitet i teritorijalni integritet svih država članica UN". Dodao je kako očekuje da će SAD, kao stalna članica Vijeća sigurnosti, podržati samo ono rješenje koje je sukladno načelima međunarodnog prava. Istaknuvši kako samo VS može odobriti rješenje za Kosovo, Koštunica je kazao "da bi bilo apsolutno ništavno jednostrano priznanje neovisnosti Kosova", stoji u priopćenju njegova ureda.

Srbijanski premijer "istaknuo je punu privrženost Srbije da Kosovo dobije bitnu autonomiju na jasnim demokratskim načelima" ocijenivši da do "dobrog, pravičnog i održivog rješenja može doći ako se svi pridržavaju Povelje UN".

Američki izaslanik je, kako se navodi, u razgovoru posebice naglasio da se SAD zalažu da do rješenja za Kosovo dođe do kraja ove godine.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković izrazio je u razgovoru s Wisnerom "uvjerenost da je kompromis za Kosovo moguć ako se uspostavi most između teritorijalnog integriteta Srbije i zahtjeva albanske većine da upravlja Kosovom", ocijenivši da su pregovaračke pozicije Beograda i Prištine udaljene, ali ne i nepremostive. Američki diplomat kazao je "da će most biti uspostavljen i da na Balkanu neće biti naroda čija će prava biti tako snažno zaštićena kao što će biti zaštićena prava Srba i njihovih crkava i manastira na Kosovu".

Tijekom boravka u Prištini prošlog tjedna Wisner je kazao da se suverenitet Srbije na Kosovu promijenio donošenjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. "Nalazimo se gotovo na kraju puta za postizanje odluke koja će biti bitna za budućnost Kosova", kazao je on dodajući da će konačni status Kosova značiti ostvarenje vizija što su ljudi Kosova čekali toliko godina. Također je istaknuo da SAD ostaju angažirane u procesu određivanja statusa Kosova, bez obzira na obveze koje imaju u drugim djelovima svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙